Egybenőtt a természettel.

Giuliano Mauri Növényi Katedrálisa („Cattedrale Vegetale”) vitathatatlanul a leglenyűgözőbb példa a természetes építészetre. Az Bergamói Alpok lábainál található templomot élő fák alkotják. Alapját, a fából készült vázat 2001-ben rakta le Giuliano Mauri olasz művész.

A katedrális belsejében fa oszlopokból álló ketrecek vesznek körbe csemetéket, amelyek idővel a templomhajó oszlopaivá válnak. A hajón belül Mauri 80 gyertyán csemetét ültetett el. A művész elképzelése szerint a tartószerkezetek 15 év alatt lebomlanak, a fák pedig úgy nőnek, hogy egy teljesen organikus katedrálist hoznak létre.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

Arte Sella - Cattedrale Vegetale

2009-ben sajnos a művész elhunyt, így végül 2010-ben került befejezésre a katedrális, élő emlékként tisztelegve Mauri munkássága előtt.

Navata centrale

Tutore

Cattedrale Vegetale

A katedrálisban a vázat 42 oszlop alkotja, amelyek 5 folyósóból álló bazilikává állnak össze. A projekt során 1800 lucfenyő törzset és 600 gesztenyeágat használtak fel, amelyeket 6000 méternyi mogyoróvesszővel kötöttek át, tradicionális fonási és szövési módszerek segítségével. A fák megnőve egy természetes tetőt alkotnak majd a katedrális felett.