Lenyűgöző részletek.

Az emberi szem szereti a mintákat, a színek és formák aprólékos játékát, és előszeretettel keresi a mintázatokat a természetben. Az egyik leggazdagabb mintavilág talán az iszlám művészekre jellemző, ahol csipkeszerű finomságokat, lenyűgöző részleteket fedezhetünk fel az építészetben és más művészeti ágakban is. De nem kell ilyen messzire mennünk, sokan őrizzük még a nagymamák csipketerítőit, ahol ugyancsak rabul ejtenek a finoman kidolgozott részletek.

A modern technológiának hála ilyen mintázatot ma már nem csak a legügyesebb csipkeverők tudnak előállítani – de a papírokkal foglalkozó művészek is. Szinte nincsenek határokat – ezt bizonyítják Julia Ibbini, egy az Egyesült Arab Emírségekben élő művész munkái is – az iszlám geometriai alakzatokat, hímzésvilágot használja fel a lézervágott papírmunkáiban.

Ibbini bevallása szerint a munkák többsége nem pusztán a díszítés és mintázatok nyelvén beszél, de minden vágásnál egy történetet mesélnek el, olyan kérdéseket is boncolgatnak, amelyek a multikulturális háttérből erednek, a jordán-brit kettős identitáshoz köthetők.

A művész munkái elmondása szerint a kombinációkra és a kontrasztokra épülnek. A számítógépes algoritmusokat használó komplex digitális dizájn és a kortárs esztétikai szempontok itt a hagyományos díszítéssel forrnak itt össze.

A rajzok alapján vágják a papírt és a mylar fóliát egy egyedi lézervágó segítségével. Minden egyes munka elkészülte hónapokat vesz igénybe a rajzolástól a kivágásig, és akár több száz kis darabkából is állhatnak, amelyeket össze kell ragasztani.

Képek: Ibbini Studio