Trendek a névadásban.

Minden kornak megvan a maga divatja a névadásban is: valamikor a kislányok a Katalin, Erzsébet, Mária hármasból kapták a nevüket, a fiúk pedig Józsefek, Lászlók, Jánosok lettek. Aztán változtak az idők, jöttek a Tamások és Gáborok, velük együtt az Aniták és Krisztinák, ma pedig már olyan neveket hallunk, amiket még csak nem is ismertünk korábban.

Minden évben elkészül a statisztika a született babák nevéről, és ennek alapján gyakoriság szerinti listát állítanak össze. Jelenleg a 2018-ban készült, 2017-es névadásokat tartalmazó lista a legfrissebb.

Ebből láthatjuk, hogy a kislányok manapság legtöbbször Hannák, Annák, vagy Zoék lesznek, míg a fiúk leggyakrabban a Bence, Máté, Levente nevet kapják.

A női nevek között továbbra is jól tartja magát néhány klasszikus, így például a Zsófia vagy a Júlia. A magyar vagy magyarnak vélt nevek közül sokan választják a Csengét, Sárát, Rékát, Zselykét, és természetesen felbukkannak igazi ritkaságok is, így például a Zara, a Hédi, vagy az Emili.

A fiúnevek közül a hagyományosnak számító nevek sem felejtődnek: az első 50-be a László, a János és a József is befért. Itt is megtaláljuk a nemrég felfedezett magyar vonalat (Hunor, Nimród), és nem kevés Brendon, Nikolasz és Denisz is kukucskál már a babakocsikból.

Forrás: nevnaplap.hu