Megbecsült, aktív időskor.

Szardínia egy gyönyörű sziget, amely a természeti értékek mellett arról is híres, hogy a férfiak itt simán elélnek 100 éves korukig. Ez azért is különleges, mert általában a világ más részein a nők várható élettartama magasabb, mint az ellenkező nemé.

Vajon mi a titok? Az itt élő férfiak génállománya? A tudósok szerint ez mindössze 20%-ot tesz ki, a maradék 80%-ot pedig csupa olyan tényező alkotja, ami tőlünk függ.

Azt már számtalan tanulmány bebizonyította, hogy a dohányzás, a mérgező vegyületeknek való kitettség, az elhízás, az elégtelen táplálkozás és a fizikai aktivitás hiánya éveket vesz el az életünkből. A szardíniai férfiak azonban olyan életmódot alakítottak ki, amely épp hogy hozzátesz a várható élettartamhoz.

A mindennapi aktivitás számukra elengedhetetlen.

A hosszú séták hozzátartoznak a naphoz, akár ügyintézés, akár beszélgetés kíséretében. Sokan meredek, hegyes, sziklás területeken gyalogolnak kilométereket, a lépésszámmal nincs gondjuk. A sétán túl is aktívak és mobilisak: kertészkednek, takarítanak, főznek, fenntartják a háztartást.

A szardíniaiak kiterjedt kertművelést folytatnak, minden kis m²-t kihasználnak, hogy friss terményt nevelgessenek: paradicsomot, babot, fűszereket, padlizsánt. A kerti munka remek formában tartja őket.

Az étkezésük mértéktartó, sosem eszik túl magukat.

Nem fogyasztanak sok húst, inkább mérsékleten építik be az étrendbe, általában csak különleges alkalmakkor. Az olívaolaj a mediterrán értend alapja, hozzájárul a szív egészségéhez, de csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet és a gyulladásokat is, sőt, a daganatok elleni harcban is szerepet játszhat. Gyakran kerül az asztalra a saját kertben termett hüvelyes és a teljes kiőrlésű gabona. A szardíniaiak csak nagyon kevés finomított cukrot esznek és a tengerpart közelsége ellenére nem fogyasztanak sok halat sem. Viszont a kecske- és juhsajtok gyakran kerülnek a tányérra, ezek a tejtermékek magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek.

A régió bora a Cannonau. Az italról úgy tartják, hogy fogyasztásának gyulladáscsökkentő tulajdonsága és számos egészségügyi előnye van, mivel antioxidánsokban, antocianinokban, flavonoidokban, polifenolokban gazdag, ezért a szívbetegségek, demencia és daganat ellen is hatékony. A Cannonau grenache szőlőből készül, szamócás, feketecseresznyés, málnás dohányos, citrusos, fahéjas aromával, tölgy érleléssel.

Szardínián rendkívül fontos a szellemi és érzelmi jólét, a közösségben létezés, az emberi kapcsolatok.

A család és a közösség minden más felett állnak. A kemény munka ellenére mindenki nyugodt, jól megtalálják a munka és a magánélet egyensúlyát, a mindennapok nem stresszesek. Egyszerűen szeretik a munkájukat és addig folytatják, amíg lehet. Értelmezhetetlen számukra az a gondolat, hogy 65 évesen nyugdíjba vonuljanak. A szardíniai férfiaknak jó a humorérzékük, sokat nevetnek, emelkedett hangulatúak.

Egy másik fontos dolog az, hogy ebben a kultúrában tisztelik az időseket.

Az szeniorok értékesek, ünneplik őket. Megbecsült tagjai a családnak és a közösségnek is. Nem viszik őket idősek otthonába, gondoskodnak róluk. A közösségnek fontos, hogy velük maradjanak, nem ritkán nemzedékek élnek egy fedél alatt egy többgenerációs házban. Az idősek aktívak maradnak, dolgoznak, hozzájárulnak a család életéhez: főznek, rendben tartják a kertet.