Több a szövődmény.

A hideggel beköszöntött a tüsszögés, köhögés orrfújás időszaka. Fiatalabb korban gyorsan átesünk egy-két megfázáson, náthán, ám ahogy idősödünk, egyre nehezebben viseljük ezeket a nyavalyákat, hiszen az immunrendszer is egyre gyengébben működik, több a szövődmény. Ajánlatos ezért amennyire lehet, elkerülni a vírusokat, baktériumokat, esélyt sem adva nekik.

Fiatalabb korban még sokan úgy tapasztaltuk, hogy elegendő vitamint szedni, sok teát inni, és a betegségek maguktól elmúlnak. Sajnos, ahogy múlnak ez évek, ez egyre kevésbé igaz. A 60 év felettiek esetében az egyszerűnek tűnő nátha is hosszabb ideig tart, súlyosabb, nehezebben jövünk ki belőle, és akár szövődményekkel is járhat. A legnagyobb veszélyt a felülfertőződések, szövődmények jelentik. Például a közönségesebb vírusok is húzódhatnak szívre vagy tüdőre, és szívizomgyulladást vagy tüdőgyulladást okozhatnak.

Az időskori náthák gyakoriságának egyik oka lehet, hogy az immunrendszer már nem olyan erős, mint korábban: azaz nem csak könnyebben elkapjuk a fertőzést, de nehezebben is gyűrjük le. Ráadásul az immunrendszert gyakran tovább gyengítik már meglévő betegségek is. Ezért ajánlatos például az influenzavírus ellen minden évben oltást kérni 60 éves kor felett, mert egy fertőzésen túljutni akár 2-3 nehéz hetünkbe is kerülhet.

A legjobb természetesen a megelőzés – legyen ezen a hangsúly.

Mutatunk 5 lépést, amit megtehetünk annak érdekében, hogy minél kevesebbet betegeskedjünk a hideg évszakban!

Higiénia

Az első és legfontosabb a rendszeres és alapos kézmosás. Mossunk kezet, valahányszor bejövünk kintről, hazaérkezünk, vagy betegekkel, más emberekkel érintkezünk! Ez a legjobb módja annak, hogy a vírusok terjedését megakadályozzuk.

Táplálkozás

A megfelelő táplálkozással is jobb állapotba hozhatjuk az immunrendszerünket. Fogyasszunk vitamindús ételeket (pl. savanyúkáposzta, csipkebogyó, feketeretek, sütőtök), minél többet. Ne feledkezzünk meg a rostbevitelről és igyunk sok folyadékot, elsősorban gyógyteákat és vizet.

Friss levegő

A levegő nedvessége is fontos szerepet játszik: a téli fűtés nem csak a szoba levegőjét szárítja ki, de az orr és szájnyálkahártyáját is, így az sokkal fogékonyabb a vírusfertőzésre. Ezért fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, beengedjük a friss, párásabb levegőt, Emellett ajánlatos párologtatni: már az is sokat számít, ha vízzel teli edényeket helyezünk a fűtőtestekre.

Mozgás

A friss levegő mozgással kombinálva hatékony védelmet nyújthat a megfázás ellen! Idősebb korban már nem kell komoly sportra gondolni ahhoz, hogy megőrizzük a keringési rendszer és az ízületek egészségét. A rendszeres félórás séta is csodákra képes, hozzájárul immunrendszerünk épségéhez, de csak akkor, ha valóban része az életünknek, hidegben, sárban, rossz időben is.

Megfelelő ruházat

Nem véletlen, hogy ősszel és télen terjed a nátha: ilyenkor a vírusok is kedvezőbb életfeltételeket találnak maguknak, másrészt   hidegben fázó, alulöltözött test is fogékonyabb a fertőzésekre. A meleg, időjárásálló ruházat hatékony védelmet nyújthat ezért érdemes beruházni rá! Különös figyelmet kell fordítanunk a lábakra: a meleg lábak erősítik a vérkeringést és az immunrendszert teljes erőben tartjuk.

Van, amikor hiába minden óvatosság, mégis utolér minket a fertőzés.

A gyakori tünetek közé tartozik:

  • köhögés, orrfolyás, rekedtség,
  • torokfájás, fejfájás,
  • hőemelkedés vagy láz,
  • izomfájdalmak,
  • fáradtság,
  • rossz közérzet.

Amennyiben mégis utolér bennünket a nátha, akkor a legjobb, ha szigorú pihenőre fogjuk magunkat. Sok folyadék, sok vitamin, ágynyugalom. Az idősek esetben ne bagatellizáljuk el a kisebb betegségeket sem, amennyiben nem javul a helyzet néhány nap alatt, vagy szokatlan dolgot tapasztalunk, mindenképpen menjünk orvoshoz! Ne feledjük, hogy 60 év felett már könnyen súlyos szövődmények alakulhatnak ki, ha nem figyelünk oda időben!