Élhető terek.

Két svéd cég: az IKEA és a Skanska, Svédország királynőjével (illetve a nevével fémjelzett Silviahemmet nevű alapítvánnyal) együttműködésben, a BoKlok nevű elemekből összeállítható házak továbbfejlesztéseként kifejezetten az idősek, és demenciával élők lakhatásának segítésén fáradozik. A SilviaBo névre keresztelt előregyártott faelemekből épülő lakhelyek a betegekre lesznek szabva, megkönnyítve az ő közlekedésüket, társas érintkezésüket.

Az első 6 SilviaBo apartman már elkészült Stockholm külterületén, és hamarosan készen állnak arra, hogy máshol is felépítsenek hasonló élettereket.  Az apartmanokra nagyon nagy igény mutatkozik nem csak Svédországban, de a világ számos helyén. A jelenleg elérhető megoldások borzasztóan drágák, megfizethetetlenek egy család számára. Az idős, demens szülők, nagyszülők elhelyezése sokszor megoldatlan probléma.

A SilviaBo házak segíthetnek abban, hogy a szeniorok kényelmesen éljenek a saját otthonukban, minél tovább, még akkor is, ha demenciával küzdenek.

A fából készült elemekből 2-4 szintes házikók építhetők, egy vagy két hálószobás apartmanokkal. A széles bejárat és a lapos járdák a közlekedést könnyítik. Akár kerekesszékkel is megközelíthetők a helységek, de az extra fény és az automata ajtónyitás is a betegeket segíti. Az utak mellett jelzőtáblák, jelek navigálnak, a belső terek nyugodtak, pihentető kialakításúak, a zuhanyfalak alacsonyak, a kályhákat hőérzékelőkkel látják el.

Kiemelten fontos lesz majd a kényelem, az, hogy a lakók jól érezzék magukat és könnyen tudjanak kapcsolatot teremteni másokkal. A házak mellett egy parkszerű kert, virágokkal és zöldségekkel, sütögetőhely és pergola is helyet kap majd. A házakat napelem, zöld tető teszi teljessé.

Forrás: www.dezeen.com