Dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Egy 120 m²-es, zsebkendőnyi telken emelkedik Bejrútban a helyiek által Csak ’Haragnak’ nevezett épület, Libanon legkeskenyebbje. A név rendkívül találó, a házat ugyanis valaki azért építette, hogy más valaki elől elzárja a kilátást a tengerre.

Az említett személyek fivérek voltak, mindkettőjük örökölt egy kis földdarabot, de nem voltak képesek megegyezni abban, hogy miként fejlesszék az ingatlant. Az egyik báty egy kis területet birtokolt, és irigykedett, amiért a rövidebb vég jutott neki. Mivel semmi értelmeset nem tudott erre a falatnyi helyre felhúzni, az irigy fickó egy keskeny épületet építtetett, így eltakarva a tengeri kilátást a testvére elől.

A környéken lakók szerint a Harag vagy ahogy arabul mondják, az ‘al-Ba’sa’ 1954-ben épült. Az épület 14 méter magas és nem szélesebb, mint egy méter, de a balkonoknak és ablakoknak köszönhetően, elölnézetből tágasabbnak tűnik, mint amilyen.

Az fal vastagsága változik, a legszélesebb részen 4 méter, a legkeskenyebben mindössze 60 cm. Minden szinten két apartmant találunk, a bennük elhelyezkedő szobákat egy folyosó köti össze. A helyiségek változó méretűek attól függően, hogy éppen milyen vastag a fal, de egyre szűkülnek, végül egy rendkívül keskeny WC zárja a sort.

A másik, az épület szélesebb felén lévő apartman viszonylag tágas. Mindegyik szobának két ablaka van, az egyik a fivér területére néz (abban az épületben egy német iskola működik), a másik pedig lenyűgöző, zavartalan kilátást biztosít a Földközi-tengerre.

Noha az épület jószerével használhatatlan, a jelenlegi tulajdonosok nem akarják lebontani, mivel mást nem tudnak a helyére építeni, a terület ugyanis nagyon kicsi. Úgyhogy még így is inkább megéri bérbe adni, például az alsó szinten néhány éve egy szerelőműhely működött.