A ceruzákkal kezdődött.

Prisbrey nagyi Palackfaluja (Bottle Village) Kaliforniában található. A területen több mint 30 szobor és 16 olyan házikó látható, amit Tressa Prisbrey épített hozzávetőleg 1 millió üveg és más kidobott tárgyak felhasználásával Az alapanyagokat egy közeli szeméttelepen gyűjtötte.

Tressa Prisbrey 1956-ban kezdett neki az építkezésnek, amikor még csak 16 éves volt. A lány ceruzákat gyűjtött, 17 ezer darabot halmozott fel belőlük. Először arra gondolt, hogy épít az íróeszközöknek egy tárolóhelyiséget, de amikor megtudta, hogy a túl drága az építőanyag úgy döntött, hogy inkább üvegből készít egy házat. Az ötletet egy kaliforniai vidámparkból vette, ahol egy üvegházikót látott.

Fotó: Jonathan Haeber/Flickr
Fotó: jennifer durban/Flickr
Fotó: jennifer durban/Flickr

Tressa felkereste a helyi szeméttelepet és a nővérével együtt üvegeket kezdett gyűjteni, amikből rövid idő alatt több mint 1 millió darabot vitt haza.

Először a Ceruzaház készült el, majd egy kerítést húzott fel, hogy távol tartsa a port és a szagot a szomszédos pulykafarmról. Azonban 1 millió palack rengeteg, nem könnyű felhasználni, így épített egy házat a 600 darabos babagyűjteményének, majd sorban következett a többi épület: a Ferde Torony, a Kleopátra hálószobája, a Kerek ház és társaik.

Laurie Avocado/Flickr

A házakat színes, mozaikos járda kötötte össze. Később autólámpákat, fénycsöveket, TV alkatrészeket, minden olyan dolgot beépített, amit érdekesnek tartott.

Amikor látogatók érkeztek a Palackfaluba, Prisbey nagyi körbevezette őket és kevesebb mint egy dollárt kért a bemutatóért. 25 éven át építette a különös világot.

Fotó: jennifer durban/Flickr
Fotó: Dave Spindle/Flickr
Fotó: heather/Flickr

Amikor 1982-ben megromlott az egészsége, elhagyta a falut és 86 évesen egyetlen élő gyermekéhez költözött San Franciscoba. A z asszony végül 1988-ban halt meg.

Fotó: heather/Flickr
Fotó: heather/Flickr
Fotó: heather/Flickr
Fotó: heather/Flickr
Fotó: heather/Flickr

1994-ben a falu súlyosan megrongálódott egy földrengés következtében. Jelenleg egy magán nonprofit szervezet viseli gondját a nemzeti történelmi helyek regiszterében is nyilvántartott látnivalónak.