Nem csak a húszéveseké a kamera.

Nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy az idősebb emberekről sokkal kevesebb kép készül. Mintha rejtegetnék magukat, nem szeretnék, hogy még többen lássák, hogy megöregedtek. Pedig az öregedésben nincs semmi szégyellnivaló. A reklámok, újságok mégis szinte kizárólag csak fiatal, erejük teljében lévő, vonzó embereket mutatnak.

Szerencsére egy fotós, Arianne Clément most megmutatja nekünk, hogy milyen szép és természetes az öregedő bőr, az idős test, a sokat megélt ölelés. A kor csak egy szám. A szerelem az szerelem, a testiség az testiség marad.

Clément a legtöbb modellt a közösségi médián keresztül találta meg; olyan emberek szerettek volna részt venni a projektben, akik megértették annak küldetését. Az egyik legbájosabb modell a 102(!) éves Marie-Berthe, aki egészen lenyűgöző volt a fotózáson. A kamera előtt úgy viselkedett, mint egy fiatal színésznő, szexi volt és vonzó, nagyon otthonosan mozgott ebben a világban. Meg tudta mutatni azt a szépséget, ami kortól független. Ami nem attól függ, hogy ki milyen öreg, hanem attól, hogy mennyire magabiztos, önazonos.

Érdekes módon, a maguk természetességében megmutatkozó idősek egyáltalán nem érezték magukat kényelmetlenül a fotós előtt. Tökéletesen ráéreztek arra, hogy itt nincs helye a korlátoknak, a megfelelési kényszernek, a társadalom által rájuk kényszerített szerepeknek. Elfogadták a testüket, megmutatták, hogy szeretik magukat és ahelyett, hogy folyamatosan azon rágódnának, hogy miként festenek, egyszerűen élvezik az életet.

A képek fekete-fehérek, ez a technika talán még jobban kiemeli a mondanivalót, sokkal erőteljesebb, nem vonja el színekkel a figyelmet.

Clément most egy újabb projektre készül, ezúttal az ún. kék zónákban kattintgatott. Ezek azok a területek a világban, ahol kiemelkedően sok 100 év körüli él, nagyon magas átlagéletkor jellemző. Ilyen például Szardínia vagy a japán Okinawa szigete, Costa Rica, vagy Loma Linda városa Kaliforniában. A képek már elkészültek, jelenleg rendezgetésük, szerkesztésük folyik, hamarosan egy újabb remek sorozatra számíthatunk.

,

Az öregedés nem negatív, az élet természetes velejárója. Mutassuk meg, hogy idősödve is lehetünk boldogok!