A szundikálástól a horkolásig.

Mindenki alszik, de mindenki másként csinálja. Van, aki sokat pihen, más keveset, de bárhol. Akad aki jól felöltözik, mások pedig inkább mindent ledobnak lefekvés előtt. Körbenéztünk a világ hálószobáiban!

Szieszta

A spanyolok délutáni szunyókálási szokása több ezer évre nyúlik vissza. A történészek szerint az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a forró délutánokon a gazdák lehetőséget kaptak arra, hogy pihenjenek és újra energiával teljenek. Manapság Spanyolország mellett Olaszországban, sőt más európai országokban is az ebéd utáni szünetet arra használják, hogy hazamenjenek, elfogyasszanak egy könnyű ebédet a családdal, majd szundítsanak egyet. A koradélután az az időszak, amikor számos ember elpilled, ezért az alvásszakértők szerint a sziesztára mindnyájunknak szükségünk lenne.

Meztelenül alvás

Az Egyesült Királyságban sokan preferálják a pizsama nélküli alvást. A felmérések során a lakosok közel harmada mondta azt, hogy nem visel semmit, amikor álomra hajtja a fejét.

Kisállatokkal történő alvás

Az USA-ban az emberek gyakran együtt alszanak az állataikkal. A gazdik 71%-a legalább alkalmanként beengedi az ágyába négylábú barátját. Ez a rituálé persze sok gazdi alvását megzavarja, felületessé teszi. Ugyanakkor ők azt hangsúlyozzák, hogy így melegben, boldogságban, nyugodt körülmények között szundikálnak.

Altatás a hidegben

A skandináv országokban, így például Norvégiában és Svédországban a szülők gyakran kinn altatják a babákat, még a téli hidegben is. Az utcán parkoló babakocsik látványa gyakori a kávézók előtt. Nemcsak otthon, de a bölcsiben, oviban is általában a szabadtéren történik az altatás.

Imádkozás az ágyban

Mexikóban a meditálás vagy az imádkozás az ágyban nem számít különleges eseménynek. A mexikóiak 62%-a nyilatkozta azt, hogy a lefekvés előtti szeánsz hozzátartozik az alváshoz. Az biztos, hogy ez az elcsendesedés az alvás minőségét javítja.

Sokáig fennmaradó gyerekek

Miközben a legtöbb szülő azon igyekszik, hogy kisgyermekét mielőbb ágyba dugva némi privát időt szakítson magának, az argentin szülők sokkal jobban szeretik a gyerekeiket a késő esti programokba is bevonni. Az este 9 órakor kezdődő vacsorát követően is zajlik az élet, így a kicsik akár hajnalig is fenn lehetnek.

Nyilvános helyen történő szundikálás

A japánoknak külön szavuk van arra a tevékenységre, amikor úgy alszanak, hogy mégis jelen vannak: ez az inemuri. Ezt akár egy parkban lévő padon vagy a vonaton is képesek művelni, de egy vacsorán vagy munkahelyi értekezleten sem jelent gondot. Abban a kultúrában, ahol a szorgalmat nagyra értékelik, a nyilvános szundikálás azt jelzi, hogy az illető rengeteget dolgozik, fáradt, viszont ennek ellenére részt kíván venni az adott eseményen.

Alvást segítő babák

Guatemala bennszülöttei ’aggódó babákat’ készítenek, hogy segítsenek nekik az alvásban. Fa- vagy drótdarabok alkotják a körvonalait, fonállal, gyapjúval formázzák a testét, majd maja népviseletbe öltöztetik. Aki nem tud aludni, annak el kell mondania az aggodalmait, lehetőség szerint annyi babának, ahánynak csak tudja. Ezután a babát a párnájuk alá teszik, a figura pedig átvállalja az aggódást, így az illető nyugodtan aludhat, kipihenten ébredhet.