A stressz kismértékben hasznos, nagy mennyiségben és/vagy tartósan viszont nagy megterhelést jelent a szervezet számára és könnyen kimeríti azt.

Hogy mennyire vagyunk stresszesek, függ a személyiségünktől, az életmódunktól, a problémáink mennyiségétől és súlyától, a pihenési és kikapcsolódási lehetőségektől és sok más tényezőtől is. Mindenki másképp kezeli és más-más mértékben bírja el, de eljön a pont, amikor túl sok lesz. Az ilyen megterhelő időszakok rohamosan élik fel a test tartalékait, ezért az apróbb jelekkel próbálja tudatni velünk, hogy ideje lazítani. Ha még idejében felfigyelünk a jelzésekre és teszünk a magunk érdekében, számos komolyabb egészségügyi problémát előzhetünk meg! Íme:

Kicserepesedett ajkak

Hideg időben, szélben, nem elegendő folyadékbevitel következtében is kicserepesedhetnek az ajkak, de a száj sarkában megjelenő kellemetlen berepedések B6-vitamin hiányáról árulkodhatnak. Ezt nagyon fontos pótolni, hiszen az alvás-ébrenlét ciklusunkat és a hangulatunkat is erősen befolyásolja a hiánya.

Fogcsikorgatás

A szervezetünkben stressz hatására az arcizmok is megfeszülnek, ezért gyakran fellép állkapocs-szorítás és fogcsikorgatás, ezzel együtt csökken a B5-vitamin, azaz a pantoténsav szintje, ami a későbbi megnyugvást segítené.

Fehér foltok a körmön

Sok legenda kering a körmökön megjelenő fehér foltokról. Van, aki sóhiányt emleget, míg mások a kalciumot, de valójában a cink alacsony szintjének megjelenési formája. Ez az ásványi anyag rendkívül fontos több tucat enzim előállításához, beleértve például az inzulint és a nemi hormonokat is.

Hasmenés és székrekedés váltakozása, izomgörcsök

Ha valaki ébredt már az éjszaka közepén vádligörcsre, vagy töltött indokolatlanul sok időt a mosdóban látszólag ok nélkül, az átélte már a túlzott stressz okozta magnéziumhiány tüneteit. Ebből az esszenciális ásványi anyagból nagy mennyiséget használ fel a szerveztünk nehéz időkben, ezt nagyon fontos pótolni, napi 300-500 milligramm belőle segít orvosolni a problémát.

Vérző íny

Ez egy kezdeti és még szolid tünete annak, hogy kevesebb a kelleténél a C-vitamin a szervezetünkben. Stresszes időkben gyorsabban használja fel a szervezet, pótlása nagyon fontos!

Bőrelváltozások a felkaron és a combon

Megjelenik a follikuláris keratózis, azaz a szőrtüszők eldugulása a keratin túlzott felhalmozódása miatt a bőrfelület bizonyos részein. Ezek lehetnek pici, kissé pattanásra hasonlító pöttyök, de lehet, hogy csak apró dudorok. Ezt az E-vitamin pótlásával tudjuk normalizálni.

Gyakori légúti fertőzések

Az állandó megfázás és nátha is lehet a legyengült immunrendszer és a túl sok stressz jele. Az A-vitamin lehet a segítségünkre az eddig megemlített vitaminokon kívül, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Forrás: healthista