Néhány autósnak hatalmas félelem a téli autóvezetés, hiszen rettegnek attól, hogy rosszul veszik be a kanyart, megcsúsznak, vagy esetleg fékezéskor nem tudnak időben megállni. A téli autóvezetésre több szempontból is érdemes lehet felkészülni, ez pedig a biztonságos, illetve a magabiztos vezetés miatt egyaránt fontos. De mégis hogyan lehet a zord időjárásban, a kedvezőtlen útviszonyok között stabil a közlekedés?

Hasznos gyakorlati tanácsokat gyűjtöttünk most össze azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudunk biztonságosan autót vezetni a hóban, és a jeges utakon, illetve szó lesz arról is, hogy hogyan tudjuk legkönnyebben eltávolítani a havat és a jeget az autónkról – írja az AutógumiAkció.

Vezetéstechnikai tanácsok a téli közlekedéshez

Gépjárművünket a téli időjárásra mindig fel kell készíteni, enélkül ugyanis nem tudunk biztonságosan útnak indulni. A téli abroncsok felszerelése elengedhetetlen, emellett ellenőriznünk kell a fékek, az akkumulátor a hűtőfolyadék, illetve a fényszórók állapotát is. Hóban vezetni valóban félelmetes lehet azoknak a sofőröknek, akik nincsenek hozzászokva, ezért különösen fontos, hogy ilyenkor fokozottan figyeljünk az útra, legyünk körültekintőek, és egy másodpercre se engedjük ki az irányítást a kezünkből.

Manuális váltó esetében érdemes magasabb fokozatra kapcsolni, ugyanis így jobb lesz a gumi tapadása. Néhány automataváltós autónál kipróbálhatjuk az olyan hasznos funkciókat is mint a „Snow mode”, ami kimondottan a havas úton való közlekedéshez lett kifejlesztve. A havas, csúszós utakon érdemes kikapcsolni a menetstabilizáló elektronikát, illetve a tempomatot is. A haladási tempót fontos, hogy körültekintően válasszuk ki, a fékezést pedig mindig fokozatosan kezdjük el, de az sem árt, ha egy kicsit gyakoroljuk ezt a technikát mielőtt élesbe kipróbálnánk.

Kanyarodásnál első kerék meghajtásnál lépjünk le a gázpedálról, majd óvatosan kezdjünk el fékezni. érdemes lehet a kanyart jóval szűkebbnek képzelni, így nagy eséllyel a gumi jobban fog tapadni az úthoz. A kanyar vége előtt a motor fordulatszámát csökkentsük, így az erőátvitel jobb lesz. Hátsó kerék meghajtáskor akkor, ha az autó hátsó része elkezd csúszni kanyarodáskor, érdemes óvatosan egyszerre a féket és a gázt lenyomni, majd magabiztosan kezdjük el a járművet a kívánt irányba kormányozni. Télen a biztonság kedvéért mindig legyen az autó csomagtartójában meleg pokróc vízálló meleg ruha némi élelmiszer és víz.

Mik legyenek még az autónkban télen?

A téli közlekedésnél lényegesen fontos, hogy rendesen kilássunk az autónkból, így indulás előtt a szélvédőről a havat és a jeget mindig el kell távolítanunk. A hideg téli reggeleken szabályosan idegőrlő lehet lekaparni a vastag jeget az autóm szélvédőjére.

A régi módi kapargatós módszer helyett azonban érdemes valamilyen jégoldó folyadékot tartani az autónkban, melyet csak rá kell fújni a szélvédőre és várni néhány percet, hogy elkezdjen hatni. A jégoldó spray talán a leggyorsabb, és leghatékonyabb módszer.

De beruházhatunk ma már akár egy olyan szélvédő-jégtelenítő eszközbe is, melyet a szivargyújtón keresztül tudunk beüzemelni, és ezzel nem csak a jégnek, hanem a párának is pillanatok alatt búcsút mondhatunk. Megelőzésként pedig érdemes lehet vásárolnunk valamilyen szélvédőtakarót, melyből ma már akár a praktikus mágneses, vagy az univerzális változatot is ki tudjuk próbálni.