Rózsák minden mennyiségben.

A brit királyi család tagjai biztosan nem unatkoznak: rengeteg meghívásnak kell eleget tenniük, számtalan kötelezettség sorakozik a naptárjukban. Van azonban egy érdekes „feladatuk” is: nevüket adni a szebbnél szebb virágokhoz. Szinte mindenkiről elneveztek már valamilyen növényt, úgyhogy a halhatatlanság garantált! A mindenkit elbűvölő Sarolta hercegnőről is elneveztek már egy rózsaszín-zöld krizantémot, egy lila klemátiszt, valamint egy sárga kankalint. Szegény VII. Eduárd kevésbé volt szerencsés, az ő nevét egy krumplifajta viseli.

Jöjjenek a legszebb növények!

1. Lobélia “Queen Victoria”

A 19. században uralkodó Viktória királynő nevét számos dísznövény őrzi, de ez a bíborpiros évelő az ágyások egyik legszebb alkotója.

2. Szerelemvirág “Queen Mum”

A nem is olyan régen (2002-ben) elhunyt, imádott Anyakirályné (Erzsébet édesanyja) ennek a halványlila, trombita alakú virágokkal díszítő növénynek a névadója.

3. Rózsa “Queen Elizabeth”

A számos rekordot megdöntő, idén 92 éves Erzsébetről nevezték el ezt a klasszikus szépségű, halvány rózsaszín rózsát.

Fotó: Flickr/T.Kiya

4. Rózsa “Princess Anne”

A Királyi Kertészeti Társaság Erzsébet egyetlen lányáról, Anna hercegnőről nevezte el ezt a mély-rózsaszín szépséget, köszönetképpen Anna mozgássérültekért kifejtett tevékenységéért.

Fotó: Flickr/Simon Felton

5. Rózsa “Princess of Wales”

Lady Diana nevét számos növény viseli, ami nem csoda, hiszen roppant népszerű volt az emberek körében. A tragikusan elhunyt hercegnőről nevezték el ezt a meseszép, törékeny fehér rózsát is.

Fotó: Flickr/Patrick Nouhailler

6. Rózsa “Diana, Princess of Wales”

Ugyancsak Diana nevét viseli ez a barackos-rózsaszínű, naplementére emlékeztető szirmú rózsa.

Fotó: Flickr/T.Kiya

7. Klemátisz “Princess Diana”

Ez a rózsaszín virágú, mesébe illő klemátisz szintén a Szívek Királynőjének emlékét őrzi.

Fotó: Flickr/Takashi M.

8. Pártáskosbor (Vanda) “William and Catherine”

Természetesen az ifjú herceg és neje is megihlették a nemesítőket. Amikor 2012-ben Szingapúr botanikus kertjében jártak, a róluk elnevezett orchideát kapták emlékbe.

9. Rózsa “William and Catherine”

Már 2011-ben hozzászokhattak a saját virághoz, amikor is ez a pompás fehér rózsa a Chelsea Virágkiállításon bemutatásra került.

10. Nárcisz “Georgie Boy”

A legifjabbak szintén megkapják a maguk virágát; a hercegi pár elsőszülött fia, György sem maradhatott ki a sorból: 2014-ben a Chelsea Virágkiállításon saját vidám kis nárciszának örülhetett, ami éppen olyan, mint az ifjú trónörökös maga.