Háziasszonyok, figyelem!

Rengeteg tojás megy a kukába, nem is gondolnánk, hogy micsoda pazarlás folyik e téren. Csak az Egyesült Királyságban 720 millió(!) darab került tavaly szemétre – egyszerűen azt hitték róluk, hogy rosszak.

Aki gyakran süt, vagy főz, mindenképpen ismerkedjen meg ezzel a pofonegyszerű trükkel, amely segít eldönteni, hogy használható-e még a tojás.

A tojásoknál egyébként feltüntetik, hogy meddig állnak el-ez azonban megtévesztő, mert egyáltalán nem biztos, hogy a lejárati dátum után nem fogyaszthatók biztonsággal. A szám ugyanis egy kalkulált, becsült dátum, ameddig a termelő felelősséget vállal. Tojások esetében akár 2-3 héttel a lejárati idő után is bátran fogyaszthatjuk őket!

Nézzük, miként állapíthatjuk meg mi magunk, hogy rendben van-e minden a tojással!

Dobjuk (persze ne úgy, hogy eltörjön) a tojást egy nagy tál vízbe. Amennyiben a tojás lesüllyed a tál aljára-fogyasztható. Amennyiben leül, csúccsal felfelé-itt az ideje megenni, sokáig már nem áll el. Ha viszont lebegni kezd a vízben, intsünk búcsút neki!

Ne hagyjuk ki a szaglást sem, ha kellemetlen, fura illatú, vagy a színe/állaga szokatlan, akkor természetesen ne együk meg.