A kurkuma nem csupán egy ízletes fűszer, hanem számos egészségügyi előnyt is kínál, beleértve a gyulladáscsökkentést és a szív védelmét. Cikkünkben bemutatjuk a sokoldalú felhasználását és jótékony hatásait, amelyek révén az étrendünk értékes részévé válhat.
A kurkuma egy erőteljesen narancssárga színű, Indiából származó fűszer. Maga a növény a gyömbér rokona, az ázsiai és a közel-keleti konyhában is jól ismert, gyakran használt ízesítő. Sőt, a kínai orvoslás is régóta alkalmazza például gyulladások kezelésére. Újabb kutatások számos jótékony egészségügyi hatását igazolták.
Vizsgálatok szerint a kurkumin (a kurkuma fő alkotója) blokkolja azt az enzimet, amely a feji és nyaki daganatok fejlődését segíti.
Erőteljes antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, ezért ígéretes lehetőség a rákkutatók számra. Javítja a memóriát és a kedélyállapotot azoknál a betegeknél, akik enyhébb memóriavesztésben szenvednek. Az eredmények arra utalnak, hogy a gyulladásgátló tulajdonsága az agyban lévő gyulladásokat csökkenti – márpedig ezek összefüggésben vannak például az Alzheimer-kórral vagy a depresszióval.
Patkányokon már az ízületi gyulladások kezelésénél is vizsgálták a kurkuma hatását.
Azt találták, hogy a kurkumával történt előkezelés nem csak gátolja a gyulladás kialakulását, de a már meglévő betegségnél is csökkenti a tüneteket. A kutatók szerint a kurkuma az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentő. Néhány vizsgálat szerint még a szem gyulladásos betegségének (uveitis) tüneteit is csökkenti, sőt biztató eredmények vannak vesegyulladásos betegeknél is. Az epeképződést is stimulálja, ami segíti az emésztést. Németországban például emésztési problémákra is felírható a kurkuma. Úgy tűnik, hogy segíthet a gyomorproblémákban, puffadásban és az irritábilis bélszindróma esetében is.
A szív egészségéhez is hozzájárul, mivel segít megelőzni az artériákat elzáró plakkok kialakulását. Azok az emberek, akik szinte naponta fogyasztanak kurkumát, kevésbé veszélyeztetettek a diabétesz kialakulásában is.
A táplálkozástudományi szakértők azt tanácsolják, hogy adjunk kurkumát az ételhez, ha lehetséges. A legjobb a nyers formában alkalmazni, például a zöldségekre szórni, vagy salátaöntetbe mixelni – gyors, hatásos. Amennyiben főzésre használjuk, tegyünk hozzá kis mennyiségű zsiradékot, például kókuszolajat, hogy minél jobban kiemelje az ízét. Dörzsölhetjük a sültekre, de tehetjük levesbe is.
A kurkuma esetében a kutatások szerint fontos a biztonság. Azok a pigmentanyagok, amelyeket Bangladesh-ben adnak a fűszerhez, ólmot is tartalmazhatnak (fokozza a fényességét) – tudjuk, hogy a nehézfém mentális problémákhoz vezethet. Az ólom egy idegméreg, amit régóta tiltanak az élelmiszerekben. Ezért fontos, hogy ellenőrzött minőségű kurkumát vásároljunk!
Összegzésként elmondható, hogy az ellenőrzött minőségű kurkuma egy sokoldalú és egészséges fűszer, amely számos betegség megelőzésében és kezelésében segíthet.