Lárifári.

Vértesszőlős legidősebb polgárát, Ocskay Rudolfnét, Annus nénit köszöntötték a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények Vértesszőlősi Segítő Szolgálatának (TJ ESZI) munkatársai, a klubtagok és a település vezetője – adta hírül a kemma.hu.

A rendkívül jókedvű Annus néni 1911. augusztus 13-án született Vértesszőlősön.

Nem volt könnyű élete, elsőszülöttként érkezett a négy lány- és három fiútestvér előtt, azonban ma már egyetlen testvére sem él, bár húgai mind megélték a bűvös 90-et.

Annus néni hat elemi után került Pestre tizenhárom évesen, ahol segített egy családnak a ház körül, majd cselédlányként helyezkedett el. A mai napig jó szívvel emlékszik rájuk, de a honvágya hazahozta. A plébánián dolgozott, majd 1931-ben férjhez ment a falubéli asztalosmesterhez. Három gyermekük született, két lány, és egy mindössze hét hónapot megélt fiú.

Annus néni az évek alatt lányait is eltemette, és férje is elhunyt. Mindezek ellenére megőrizte vidámságát, jókedvét. 1972-ig dolgozott a helyi óvodában, azóta nyugdíjas, és unokájával, Jánossal él. Annus néni két unokával, négy dédunokával és két ükunokával büszkélkedhet. Rendkívül érdeklődő, mindig tudni szeretné, hogy mi történt a faluban.

Noha a térde már fáj, még elboldogul, korát meghazudtoló fizikai állapotban ücsörög. Memóriája is irigylésre méltó, fejből idéz évszámokat.

Annus néni ünneplése nagyon jól sikerült, a vidám asszony rengeteg virágot és egy hatalmas csokitortát kapott, majd miután elfújta a tortán lévő számgyertyákat, pezsgővel koccintott és dalra fakadt: egy szlovák nótát énekelt el. Sokat dúdol, énekel egyébként is.

A kemma.hu tudósítója természetesen feltette neki a nagy kérdést. mi lehet a hosszú élet titka?

– Lárifári ez az egész. Ahogy jön, úgy megy minden tovább. Kívánhatunk és mondhatunk bármit, ahogy van, úgy van. Mindig csak máról holnapra…

2 évvel ezelőtt így ünnepelt Annus néni:

Képek: Zantleitner Ingrid