Nem minden esetben okozza kimondottan a szem betegsége a látásromlást.

A WHO adatai szerint az emberiség 34 százaléka szenved valamilyen látásproblémától, ami az évek múlásával egyre romlik. Ezek egy része kimondottan a szem fénytörési hibái miatt vannak, de más probléma is húzódhat a háttérben. Nézzük, mik ezek:

Hályogok

A zöld hályog, azaz a glaukóma a látóideg károsodásával járó betegség. Sajnálatos módon nem visszafordítható, de jól kezelhető, aminek hiányában teljes vakságot okozhat.

A szürke hályog leginkább arra emlékeztet, mintha az ember egy szürke, homályos üvegen keresztül szemlélné a világot. 65 év felettieknél megnövekszik már az előfordulása, de egyre több fiatalt is érint a probléma. Időben felfedezve elég jól kezelhető.

Cukorbetegség

Ebben az esetben az úgynevezett diabéteszes retinopátia fenyegeti a beteget, ami fokozatos látásromlással, majd a látás teljes elvesztésével járhat az idegrostok elhalása miatt. Gyakori a cukorbetegek között, ezért javasolt évente egyszer szemfenékvizsgálatot végezni, hogy időben tudják kezelni a problémát.

Szklerózis multiplex

Mivel ez a betegség a központi idegrendszert támadja, gyakran a szemeket is érinti a probléma. Hirtelen látáskiesés, akaratlan szemmozgás és olykor kettős látás jelenik meg a tünetek között. Sajnos nem gyógyítható, de terápiával enyhíthető az ezzel járó kellemetlenség.

Magas vérnyomás

A kezeletlen, tartósan magas vérnyomás miatt a látótér beszűkülhet és csökkenhet a látásélesség. Ezt azonban nem csak a szemek miatt nagyon fontos idejében kezelni, hanem az érhálózat károsodása miatt kialakuló egyéb problémák megelőzése miatt is.

Forrás: WHO