Szeptember 7-én ünnepelte 70. születésnapját az amerikai énekesnő.


Eredeti neve Gloria Fowles, aki hat testvérével, szerény körülmények között töltötte gyermekkorát. A család életében jelentős szerepet töltött be a muzikalitás. Amikor varrónő édesanyja egy torokműtét következtében elvesztette szép énekhangját, Gloria gyakran énekelt neki. Később A The Wagon Wheel nevű nightclubba figyeltek fel a hangjára Soul Satisfiers együttes tagjai, ahol a színpadra is hívták. Az együttessel együtt énekelt számok akkora sikert arattak a közönség előtt, hogy a zenekar meg is kérte őt, hogy csatlakozzon hozzájuk. Egy évig kísérte fellépéseiket, aztán már a Columbia Records egyik producere is felfigyelt a remek hangú énekesnőre.

1965-ben jelent meg az első szólókislemeze She’ll Be Sorry / Let Me Go Baby címmel, de mégis 1975-ben, amikor a diszkózene a csúcsra tört Amerikában, akkor vált igazán sztárrá.  Never Can Say Goodbye című albuma a lemezklubbok kedvencévé vált, dalai jelentették a műfaj akkori legnagyobb sikereit.  Az utána következői számai nem voltak ugyan sikertelenek, de nem hoztak igazi átütő sikert, addig, amíg meg nem jelent az I will survive.

Ki ne ismerné az évtizedek alatt örökzölddé vált slágert, amit a mai napig hatalmas átéléssel tudunk énekelni? Ez a dal 1980-ban kiérdemelt egy Grammy-díjat is!

Ezt az átütő sikert későbbi dalaival már nem tudta elérni, az ezzel járó kudarcélmény válságba sodorta az énekesnőt. A vallásban talált újra békére, ami a zenéjében is megjelent.

A csodás hangú énekesnő más dalokat is tett emlékezetesség, Frankie Valli- Can’t Take My Eyes Off You című száma is pazar Gloria előadásában:

2005-ben bekerült a Dance Music Hall of Fame hírességei közé.

A mai napig fellép és gyönyörű hangjával kápráztatja el a közönséget.

Még sok, egészséges és boldog évet kívánunk neki!

Forrás: wikipedia, Gloria Gaynor