Rotschild Klára neve ma is fogalom.

Rotschild Klára egyszerre volt a Horthy-kor arisztokratáinak és a Kádár-korszak nagyasszonyainak a divattervezője: neve egyet jelentett a divattal, a luxussal, a stílussal. A két világháború között indult szalonjában megfordult mindenki, aki számított: rendszeres vendég volt itt Kádárné, Tito marsall felesége, Horthy István neje, a szovjet külügyminiszter és a perzsa sah neje, a magyar művészvilág csillagai Tolnay Kláritól Törőcsik Mariig.

Ami pedig valóban egyedülálló volt, az az, hogy a dizájner a második világháború előtt és után is kimagasló sikereket ért el.

A Rotschild-szalon fénye tovább ragyoghatott a vasfüggöny leereszkedésével is, Különlegességi Női Ruhaszalon néven. A hétköznapi halandóknak elérhetetlen árfekvésű üzlet a párizsi divatházak fényét csempészte a szürke budapesti hétköznapokba az ötvenes évek derekától.

A ’CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött’ című kiállítás egyszerre mutatja be egy sikeres nő életútját, egy korszak elitjének öltözködési kultúráját, valamint a szocialista Magyarország kétarcú, ellentmondásokkal terhelt időszakát.

Felteszi a kérdést, hogy vajon hogyan jutott Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe? Hogyan lehetséges, hogy a két világháború közötti elismert szalontulajdonosok közül egyedül ő szerezte vissza irányító szerepét 1945 után? Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba inspirálódni, modelleket vásárolni elit divatbemutatóihoz? Mi tette Rotschild Klárát a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb és egyedülálló alakjává?

A Rotschild-projekt kurátora, Simonovics Ildikó divattörténész sok éves kutatással járt utána a fenti kérdéseknek, és most feltárja a legendákkal, rejtélyekkel övezett életút állomásait. A kiállításon munkatársak, kliensek, családtagok, személyes tárgyak, archív fotók és mozgóképek, valamint a szalonban készült ruhák vallanak tulajdonosuk, főszereplőjük és tervezőjük életéről, megörökítve a magyar divattörténet egy fontos, 20. századi epizódját, egy igazi női sikertörténetet az utókor számára. A Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum főépületében és a Geraldine-házban látható. A Múzeumkert rekonstrukciója során megújult Kertészház új kiállítóhelyszín, ahol a divat nagyasszonyának élettörténete, a műhely és a szalon világa elevenedik meg, míg a Múzeum Rotundájában menyasszonyi ruhákból készült installáció tekinthető meg.

’CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött’

Helyszín: MNM Geraldine-ház (a múzeum kertjében) és a Rotunda
Időpont: 2019.11.16.-2020.04.30.
További információ: mnm.hu

Kép: Fortepan