Melengető napsugarak.

A királylepke vándorlása rendkívül látványos jelenség, az eget ilyenkor beborítják a pillangók. Ennél már csak a szárnyuk suhogása zenél varázslatosabban: a rendkívüli hangot Phil Torres rögzítette a Youtube csatornáján. Milliónyi lepke röppen, ahogy felmelegednek a napsütésben a mexikói őserdőben.

A pompás királylepke, más néven amerikai királylepke egyike a legismertebb lepkéknek Észak-Amerikában. Könnyű felismerni feketén erezett, narancsos-piros szárnyairól, és a szárnyszéleken található fehér pettyekről. Minden évben a hideg időszakban Kanadából Mexikóba repül, majd nyárra visszatér az északi országba.

A lepke hernyója kizárólag a selyemkórót fogyasztja tápnövényként. A szárnyak a növény mérgétől kellemetlen szagúak, rossz ízűek és mérgezőek.

Ez a lepke az egyetlen, amely északi és déli irányba is migrál, ahogy azt általában a madarak is teszik, de az egyedek nem teszik meg az egész utat oda-vissza, hiszen a migráció időszaka során 3-4 nemzedék váltja egymást.

A vándorlás általában októberben kezdődik, de akár hamarabb is elindulhat, ha a hideg előbb érkezik. A lepkék 2000-4500 km-t repülnek Kanadából Közép-Mexikó erdeibe, ahol az időjárás meleg. Hihetetlen, de pontosan ugyanazokat a fákat találják meg, mint az előző években, ami rendkívül különös, hiszen minden évben új generáció vándorol. Egészen elképesztő, ahogy a több millió lepke 1500 fán csüng, nem ritka, hogy ágak is letörnek a súlyuk alatt.

Még mindig vizsgálják a kutatók, hogy miként lehet az, hogy ugyanarra a telelőhelyre tud visszaérkezni egy vadonatúj nemzedék, mint az elődei. Néhányan úgy vélik, hogy a repülési mintázat örökletes. Mások viszont úgy gondolják, hogy a repülés során a Nap helyzetét és a Föld mágnesességét használják a tájékozódáshoz.

A migráció minden évben elképesztő látványt nyújt, nagyon hálás fotótéma, rengeteg turista keresi fel ilyenkor a mexikói telelőhelyeket.