Összecsaptak az érvek és az ellenérvek.

Akinek van gyereke, unokája pontosan tudja, hogy velük elmenni egy étterembe minden, csak nem kikapcsolódás. A kölykök (főleg a kisebbek) nem akarnak egy helyben hosszasan ülni, nem képesek sokat várni az étel megérkezésére, nem tudnak választani (amikor kihozzák, kiderül, hogy nem erre gondoltak…), nem bírnak csendben lenni sokáig. Szerencsére sok étteremben van játszósarok, vagy egyenesen külön szoba, hogy az éttermi látogatásból ne balhé, kínos feszengés legyen, hanem egy könnyed kiruccanás.

Természetesen a szülők és nagyszülők (reméljük mind) igyekeznek megtanítani nekik, hogy miként illik egy vendéglőben (vagy egyéb nyilvános helyen) viselkedni. Azonban nem várhatjuk el, hogy egy 4-5 éves gyerek valóban 1-2 órán keresztül ennek megfelelően, csendben üldögéljen az asztalnál.

Egy kaliforniai étterem most úgy döntött, hogy szigorú szabályt vezet be: minden családtól megfelelő viselkedést vár el.

A Monterey-ben található Old Fisherman’s Grotto nem enged be babakocsit, ülésmagasítót vagy etetőszéket. Nem kívánatosak azok a gyermekek sem, akik sírnak vagy hangoskodnak. Világosan kiírásra került, hogy ez a fajta magatartás zavarja a többi vendéget.

If you follow your heart, we know it will lead you here.Reserve: http://bit.ly/OldFishermanReserve

Közzétette: Old Fisherman's Grotto – 2017. szeptember 21., csütörtök

Az étteremtulajdonos Chris Shake kiáll a szabály mellett, pedig sok kritikát és negatív kommentet kapott azóta.

Sokan felháborodtak, mondván, hogy a szabály a gyerekeket tiltja ki, diszkriminatív. Valójában azonban (saját meglátása szerint) a szülőknek és nagyszülőknek szól: a hanyag, nemtörődöm anyáknak, mamáknak, papáknak és apáknak, akik úgy vélik, hogy az étterem egy játszóház, ahova elég beülni, és a gyerekek nyugodtan nyargalászhatnak, nekik figyelniük sem kell rájuk.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az étterem munkahely is: a felszolgálóktól sem várható el, hogy a megrakott tálcákkal lavírozva a lábuk alatt kúszó, hempergő gyerekekre ügyeljenek folyton, és a szülők helyett vigyázzanak rájuk, ha balesetveszélyes dolgot csinálnak.

Ugyanakkor például a babakocsi kitiltása felveti a kérdést, hogy miként mehet be a kisbabás család egy ilyen helyre? Egy pár hónapos baba akár végig is aludhat egy ilyen látogatást, nem feltétlenül zavarná a többi vendéget.

Más vendéglátóhelyek is bekeményítettek, így például a Fox Hollow nevű, New Jersey-ben található borászat, ahol új szabályt hoztak, amely szerint csak 21 év feletti vendégek léphetnek be.

Vicces versikében el is magyarázták, hogy miért döntöttek így: sajnos rendszeresen volt rossz tapasztalatuk, az apró kezek összetörték a kandallót, kiszedték a hamut, széthordták a berendezési tárgyakat.

Természetesen a jól nevelt, odafigyelő szülők és nagyik gyerekei, unokái is hangoskodhatnak, sírva fakadhatnak egy étteremben. Ez bárkivel előfordul. Csak az a különbség, hogy ilyenkor ezek a szülők saját kényelmüket sutba dobva a gyerekeik felé fordulnak: megnyugtatják, helyre teszik, lefoglalják őket. Nem pedig hagyják, hogy indiánként üvöltve rohangáljanak, miközben ők békésen kavargatják a kávéjukat.

Forrás: www.mnn.com