A legjobb fegyver a depresszió ellen.

Idősödve egyre jobban értékeljük az egészségünket, amit sajnos még pénzen sem lehet megváltani. Jól tudja ezt Jane Fonda is, a színésznőnek hiába nincs anyagi gondja, a korral járó nyavalyákat ő sem kerülheti el. A 85 éves híresség azonban rendkívül fitt és csinos és nem csak azért, mert sokat tud kozmetikai (vagy akár plasztikai) kezelésekre költeni.

A színésznő a 80-on túl is aktív életmódot folytat. Ugyan ki ne emlékezne arra, hogy a 80-as években ő volt az aerobic mozgalom ikonja? Akkoriban a fitnesz mozgalom a csúcson járt, megjelentek az otthoni edzős videókazetták és Jane Fonda sokunk nappalijában emelgette formás lábait. Hogy a mozgás nála nem csak reklám vagy múló hóbort volt, arra elegendő bizonyíték, ha megnézünk egy mostani felvételt az energikus művésznőről.

Jane azonban a mentális egészséget is legalább annyira fontosnak tartja, mint a testit és nyíltan beszél a családját sújtó depresszióról is. Aki ismeri a színésznő életrajzát, az tudja, hogy a színészdinasztiában cseppet sem volt egyszerű felnőni, majd saját jogon elismertté válni.

Ahogyan ő fogalmaz, a depresszió elleni harc legjobb módja, ha mozgásban maradunk. „Erősnek kell maradni.” A hírességnek van egy 3 éves unokája, akit még mindig fel tud emelni. Persze már recseg-ropog, nem megy úgy a térdhajlítás sem, mint rég és nem gyors a mozdulat, de még működik.

Fiatalon persze ő sem sokat foglalkozott a testmozgással, de a 30-as évei végén, 40-es évei elején már rájött, hogy megéri a kemény munka.

Jane kendőzetlenül beszél a betegségéről is, szeptemberben állt a nagyközönség elé azzal, hogy non-Hodgkin limfómával diagnosztizálták. Saját bevallása szerint a kemoterápia padlóra küldte, de tudta, hogy ezzel a legtöbb ember így van, aki hasonló kezelésen esett át.  Szerencsére azóta javult az állapota.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jane Fonda (@janefonda) által megosztott bejegyzés

Más kultúrákban a halált természetesebben tudják kezelni, nem félnek tőle annyira, mint a nyugati társadalmakban. Állítása szerint amióta sokat foglalkozik a halállal, azóta az élete is jobb lett. A daganat diagnózisa óta pedig érzi, hogy amit meg akart csinálni, azt be kell fejeznie, hogy ne bánjon semmit, amikor elérkezik az idő.