Le is tartóztatták.

A 81 éves Jane Fonda leszámolt a vásárlással. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, akiről az utóbbi időben nagyságrendekkel több kép készült tüntetéseken, mint a vörös szőnyegen, hadat üzent a mértéktelen fogyasztásnak.

“Nos, látják ezt a kabátot? Szükségem volt valami pirosra, és kiárusításon találtam. Ez volt az utolsó ruházati cikk, amelyet életemben vásároltam.” – hökkentette meg nyilatkozatával nemrég egy tüntetést követően az újságírókat.

Közzétette: Fire Drill Fridays – 2019. november 15., péntek

Fondát saját bevallása szerint a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg inspirálta, aki megváltoztatta a fogyasztással kapcsolatos nézőpontját, szokásait. A világhírű színésznő még azon is képes volt viccelődni, hogy mennyivel több szabadideje lesz most, hogy már nem jár vásárolgatni.

Rádöbbent, hogy egyszerűen nincs szüksége ennyi mindenre – manapság nagyon könnyű teljesen felesleges dolgokat összevásárolgatni.

Közzétette: Fire Drill Fridays – 2019. november 15., péntek

Persze Fonda nincs egyedül azzal, hogy valamit szeretne tenni a Földért, a környezetért.

A siker kulcsa az, hogy legyen konkrét tervünk, és lefektetett egyértelmű szabályaink, amelyeket könnyű betartani.

Nem érdemes olyan fogadalmakat tennünk, amelyeket már februárban nem tudunk betartani, és az sem biztos, hogy világmegváltó, nagy ötletekre van csak szükség.

Jane Fonda a magával szemben felállított szabályok szerint nem fog többé új ruhát, cipőt, elektronikai eszközöket, bőrápoló termékeket vásárolni. Ugyanakkor élelmiszerüzletekben természetesen szabad vásárolni, és a különböző háztartási cikkek (elemek, tintapatron, sampon stb.) sincsenek tiltólistán, de csak akkor, ha az előző termék már lemerült, kiürült, elfogyott.

Közzétette: Fire Drill Fridays – 2019. november 15., péntek

Fonda aktivitása remek példa a generációk közti határok áttörésére; az idősebbek szerepvállalása a klímaváltozás ügyében kulcsfontosságú lehet. Az, hogy ő nem vásárol többet, kézzelfogható lépés, ami példát mutathat másoknak is arra, mi az, amit valóban tenni lehet a Föld megóvása érdekében.