Együtt a természettel.

Egyre fogy a hely, ahova temetkezhetünk: túlnépesedett Földünkön nem fog mindenkinek lebetonozott parcella jutni nyughelyül. Az emberiség alternatív lehetőségek után kutat, ráadásul előtérbe kerülnek a környezetbarát megoldások is. Akad, ahol függőlegesen temetkeznek és megnyílt az első olyan létesítmény is, ahol komposzttá válhatunk a halálunk után. Egyre nő azon a zöld megoldások száma is, ahol a hagyományos sírhely helyett egy fa marad utánunk emlékül. Japánban is a fás sírok (jumokusō) hódítanak.

Ez a módszer először 1999-ben mutatkozott be Japán északi részén, a Shounji szentélyben. Az elhunytak hamvasztása és eltemetése után sírkő helyett egy fát ültetnek jelzésként a földbe. Ez lehetőséget biztosít a családnak arra, hogy ugyanazokat a vallási rituálékat folytassák, amelyeket a tradicionális síroknál – Japán buddhista kultúrájában ezek fontos szerepet kapnak –, miközben a környezettudatos szempontok is érvényesülnek.

Fontos elem a módszer megfizethetősége is. Japánban ugyanis a születések száma az egyik legalacsonyabb a világon és sok felnőtt gyermek nem tudja egyedül a magas költségek miatt hagyományos módon eltemettetni a szüleit, nagyszüleit.