Égi ajándék.

Minden aukciósház álma, hogy egyszer csak rábukkanjon egy kincset érő festményre. Pontosan ez történt a londoni Dawsons Auctions céggel, akik egy idős asszony házának árverésre szánt kacatjai között találtak rá az elképesztő leletre.

A ház tulajdonosa egy 90 éves asszony, aki fiatal lányként elhagyta Olaszországot. Az édesapjától egy festményt örökölt, a kép a hálószobájában függött több mint 30 évig. A becsüst sokkolta, amikor meglátta ezt a korai vallásos témájú alkotást az idős nő ágya felett lógni, a tulajdonosnak fogalma sem volt arról, hogy micsoda értéket őriz.

Fotó: Dawsons

A vizsgálatot követően kiderült, hogy egy reneszánsz művész, Filippino Lippi alkotásáról van szó. A kiemelkedő műtárgy a 16. századból származik.  A fontos és rendkívül értékes kép, amelynek címe: ’A Madonna és a Gyermek ábrázolása’ fantasztikus eredménnyel szerepelt az árverésen, mintegy 116 millió Ft-nak megfelelő összegért kelt el.

A sikeres árverés több szempontból is örömet okozott. Az eladó ugyanis demenciában szenved és a családja mindent megtesz, hogy jobb életminőséget biztosító ápolást nyújtson számára. Sokat költöttek az idős asszony kényelme érdekében, de az ellátás és szállás megnövekedett költségei miatt kilátástalan helyzetbe kerültek. Szerencsére most ez a kérdés is megoldódott a festménynek hála.