Ügyeljünk a biztonságra.

Adventi koszorú, sütőben felejtett étel, nyíltlángú mécses: minden évben számos lakás lobban lángra a karácsonyi időszakban. A katasztrófavédelem figyelmeztetése szerint a téli időszakban átlagosan óránként keletkezik egy lakástűz Magyarországon.

Nem csak szórólapokon, társadalmi célú hirdetésekben hívják fel a figyelmet a problémára, de rengeteg kisfilm is készült már arról, hogy mi történhet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak.

Egy karácsonyfa például pillanatok alatt lángra lobbanhat, ha felügyelet nélkül hagyunk a közelében (vagy rajta) égő gyertyát, rossz égősort. A tönkrement, buherált izzósorok rengeteg gondot okozhatnak, haladéktalanul dobjuk ki őket, ha a vezetékek sérültek, a csatlakozódugó törött, laza, repedt, a szigetelés kopott.

Sokszor kapnak lángra a függönyök is – a közelükben elhelyezett adventi koszorúk, nyíltlángú mécsesek okozzák a legtöbb bajt. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyát!

A legtöbb lakástűz egy-két négyzetméteres, azonban naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlanságra visszavezethető tüzek miatt, és sajnos nem egyszer emberéleteket is követel a szerencsétlenség.

A tél, és azon belül is ezek a kemény, fagyos hetek kedveznek a lakástüzeknek. Többet vagyunk ugyanis otthon, többet főzünk, többet fűtünk.

A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek.

A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre.

Egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

Egy jó minőségű füstérzékelő néhány ezer forintba kerül, és a tűz keletkezésének legelején jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még van idő kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévők akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák.

A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe, az ünnepi időszakban pedig a mécsesek, gyertyák “tarolnak”.