A kalcium és a vas kulcsszerepet játszanak a csontok és vérerek egészségében, biztosítva a szervezet megfelelő működését.

Mindnyájan tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás sok vitamin- és ásványianyag-bevitelt is jelent, és talán az is közismert, hogy a kalcium és a vas kiemelkedő szerepet játszik a szervezetünk megfelelő működésében.

A kalcium a legnagyobb bőségben rendelkezésre álló ásványi anyag a szervezetben, nem csak az erős csontokhoz és fogakhoz nélkülözhetetlen, de segít egészségesen tartani a vérereket is, és szerepet játszik a megfelelő  hormonszabályozás, véralvadás és az idegi funkciók kialakításában.

A vas nélkülözhetetlen az emberi testben, jól ismert szerepe van a vér oxigénszállításában, és elengedhetetlen az egészséges haj, bőr, körmök felépítéséhez, és a megfelelő hormontermelés kialakításához is.

A szükséges kalcium és vas mennyiségét az egészségi állapotunk, a korunk, a nemünk határozza meg.

Mielőtt drasztikus változtatásokat terveznénk ez ügyben az étrendünkben, mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal! Általánosságban egy felnőtt szervezetnek 1000–1300 milligramm kalciumra van szüksége a napi étkezése során, és 8–18 milligramm vasra.

A tejtermékek, így például a tej, sajt, joghurt, a legalapvetőbb kalcium források, míg a vörös húsok, és a különböző halak vasban gazdagok.

Sajnálatos módon, amennyiben laktóz intoleranciában szenvedünk, vagy magas a koleszterol szintünk, netán hús vagy tejallergiánk van, vagy vegetáriánusok vagyunk, más módon kell pótolnunk a szükséges kalciumot és vasat. Persze szedhetünk különféle bogyókat, de a legjobb természetes forrásból hozzájutni a kalciumhoz és vashoz – egyes zöldségek, gyümölcsök is gazdagon tartalmazzák őket.

A sötétzöld, leveles zöldségek, például a kel, az okra, a petrezselyem, a spenót, a fehér répa zöldje és a mustár zöldje remek kalciumforrások, de a leveles zöldfűszerek, a bazsalikom, az édeskömény, a kapor is kalciumban dús. A dió és mogyorófélék közül a mandula, a földimogyoró, a brazil dió is gazdag kalciumban, ahogyan a szezámmag, a füge, a zeller, a brokkoli, a karfiol, a retek, a szilva, a spárga, a vízitorma is. Amennyiben az édesebb ízt kedveljük, együnk kivit, papaját, málnát rebarbarát, lime-ot, narancsot, szedret.

 

Az említett növények közül akad, amelyik ugyanakkor vasat is jelentős mennyiségben tartalmaz, így például a spenót, a spárga, a brokkoli, a petrezselyem. A zöldhagyma, a lucernacsíra, a mángold, a szárazbab, a krumpli, a gomba, az olíva, a paradicsom, a sütőtök is kitűnő vasforrás.  Az édesszájúaknak aszalt sárgabarack, mazsola, eper, szárított kókusz, áfonya ajánlott.

A legjobb az említett ételeket nyersen fogyasztani, ebben a formában tartalmazzák a legtöbb tápanyagot – ajánlott salátát, vagy smoothie-t készíteni belőlük! A kis mennyiségek is sokat jelentenek, együk köretként őket!

A szerveztünk könnyebben felveszi a kalciumot, ha elegendő D vitamint is fogyasztunk. Ezért ne feledkezzünk meg a napi levegőzésről, sétáról, kertészkedésről, kirándulásról sem! A vas felszívódásához pedig C vitamint is építsünk az étrendünkbe.

Ügyeljünk arra is, hogy bizonyos ételek, italok gátolják a vas és a kalcium felszívódását, így például a túl sok koffein, kávé, tea, szóda és a túl sós ételek is.

A túl sok búzakorpa a kalcium hasznosulását, a túl sok tojás a vasét akadályozhatja. Egyes gyógyszer is hathatnak felszívódásukra, ezért mindenképpen konzultájunk orvossal a megfelelő étrendről!

Mindent összevéve a kalcium és a vas elengedhetetlen a szervezetünk egészsége szempontjából, de szerencsére számos természetes forrásból hozzájuthatunk mindkettőhöz. Táplálkozzunk változatosan, figyeljünk a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelére, és konzultáljunk szakemberrel, ha kérdéseink vannak!