Fürdőzés közben legyünk résen.

A Vadonleső Program egy európai szinten is egyedülálló kampányt indít 2019 nyarán a társadalom bevonásával a természetes vizeinkben élő védett fehér tündérrózsa elterjedésének feltérképezése érdekében.

A fehér tündérrózsával gyakran találkozhatunk a természetes vizekben, tavakban, patakokban ott, ahol a vízmélység eléri a 3 métert.

Vizes élőhelyekhez kötődő, csodaszép, őshonos növényfajunk, amely a hazai jogszabályok alapján védett, konkrét előfordulási helyei azonban sajnos kevéssé ismertek. A feltérképezéshez most a lakosság segítségét kérik – nyaralás közben biztos sokan fognak a virággal találkozni.

Amennyiben látjuk valamelyik természetes tavunkban, folyónkban a tündérrózsákat, úgy azokat könnyen fel tudjuk tüntetni a Vadonleső Program interaktív térképén és ezzel jelentős mértékben hozzájárulhatunk a faj és élőhelye hosszútávú megőrzéséhez. A kezdeményezés részeként közel 150 vízitúra szervező egyesület, céget helyez el tündérrózsa matricákat a kenuk, csónakok kajakok oldalán, ezzel is felhívva a figyelmet a szép növényre.

A feladat tehát egyszerű: ha evezés, úszás, napozás közben fehér tündérrózsát látunk, azt jelezzük a Vadonleső honlapján! Minden adat számít, segítsünk, hogy ez a fontos kezdeményezés célt érjen.

Itt tudjuk bejelenteni a fehér tündérrózsát: www.vadonleső.hu