Szívmelengető látvány egy idősebb pár, akikről messziről látszik, hogy szeretik egymást.

A mai instant világban, amikor kimagasló számokat mutatnak a válási statisztikák, különösen nagy kincsek a szeretetben és relatív boldogságban élő idős párok, akik évtizedeken át meg tudták őrizni a kölcsönös szerelmet. Mit tudnak ők, amit mások nem? Hogyan csinálták?

Mondhatnánk, hogy azért, mert szerencsések, de igazából nem erről van szó. Olyanokat kérdeztünk, akik a mai napig csillogó szemmel néznek egymásra, már bőven 50 felett is:

“Hogyan csináltuk? Ahogy éppen tudtuk, kedveském. Megéltünk jó és rossz időket együtt, tisztességben felneveltünk 3 gyermeket. Volt, hogy sokat veszekedtünk, de mielőtt botorságot csináltam volna, eszembe jutott az a daliás férfi, akibe annak idején beleszerettem. Bár az idő már eljárt felettünk, 7 unokánk van már, de ott van az a kék szemű legény a sok zsörtölődés mögött (itt nevet egy kicsit), akire jóban-rosszban számíthattam…” (Rózsi néni)

“… ó megmondom én neked, hogy vagyunk mi ilyen jól a Bélával. Világ életemben kimondtam a dolgokat, ami a szívemen, az a számon. Ezzel szereztem ám ellenségeket is, de a Bélus imádta. Tudod, ő olyan nyugodt típus. Azt mondta mindig, pont egy ilyen tűzről pattant menyecske a neki való. Akkoriban még nem volt ennyi elektronika. Oda kellett jönni és szólni kellett egymáshoz, vagy levelet írni. De az se volt mindig olyan egyszerű… Sokáig hagytam, hogy udvaroljon. Nem vagyok én olyan fajta, aki csak úgy, jöttmentekkel elment. De megpuhított a kitartása és nyugalma, amit aztán otthon levetkőzött (kacsint). A hálóban kiderült, hogy ő is nekem való. Bár nem vagyunk már olyan fiatalok, ez 32 éve nem változott…” (Julika)

“Nem trükk ez kérem, hanem munka. Olyan, aminek sosincs vége, de mégis a legédesebb. 41 éve imádom a feleségem minden nap. Akkor is, amikor vézna lett, akkor is, amikor gömbölyded. Volt, hogy úgy veszekedtünk, épphogy csak nem talált el a zsírosbödön tetejével. Vehemensen tudott ám rámpirítani! De bármi is történt, a végén mindig békét kötöttünk. Akkor és azóta is sokat nevetünk együtt. Bár öregszünk, igyekszem úgy tenni, hogy ne teljen el nap, amikor nem csalok mosolyt az arcára. Szerintem akkor a leggyönyörűbb egy nő, ha mosolyog és akkor mosolyog, ha boldoggá tesszük, ahhoz viszont meg kell dolgozni.” (Sanyi bácsi)

Bár nincs rá egységes recept, hogy mi tartja életben a szerelmet, a szeretet, tisztelet, őszinteség és derű biztos, hogy megalapozza.