Nemzeti értékeink.

3 új hungarikummal és további 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár.

Hungarikum lett a máriapócsi nemzeti kegyhely és búcsú, az 1568-as vallásszabadsági törvény és a karikás ostor.

Máriapócs hazánk leglátogatottabb kegyhelye, évente több mint félmillióan keresik fel, II. János Pál pápa is meglátogatta. A település templomát 2005-ben nemzeti szentéllyé nyilvánították.

Az erdélyi Tordán 1568-ban megtartott országgyűlés olyan törvényt hozott, amely az akkori Európában példátlan mértékben biztosította a vallásszabadság jogát, és évszázadokra lehetővé tette a békés felekezeti együttélést.

A karikás ostor, amelynek kidolgozására a készítői különös gondot fordítottak, a magyar népművészet kiemelkedő értékeként, a pásztorművészet jeles hagyatékaként került a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján egyedi elbírálás nélkül része a Magyar Értéktárnak a Magyar Örökség Díj kitüntetettjeinek lezárt életműve, az uniós oltalom alatt álló, földrajzi árujelzővel rendelkező termékek és az EU által elismert hagyományos különleges termékek. Kiemelkedő nemzeti értékké lett továbbá a magyar citera és citerajáték, a Kárpát-medence hagyományos fejfái, a székelykapuk, a Rákóczi-túrós, a tokaji írótábor, a Teqball, a Szentkirályi ásványvíz, valamint a Zema porcelánékszer.

Forrás: MTI