A fájó, fáradt lábaknak igazán jót tehet egy kis különleges fürdőztetés.

Azt a fél órát, amit a lábunk áztatásával töltjük, használhatjuk relaxálásra, olvasásra, filmnézésre, vagy bármire, ami egy kicsit kikapcsol. Alacsony költségvetéssel, kis helyigénnyel a saját otthonunkba is varázsolhatunk így egy kis kényeztetést. Függően, hogy mit teszünk a vízbe és az milyen hőmérsékletű, különböző panaszokra javasolt:

Fáradt, duzzadt lábakhoz

2 vödörre vagy lavórra lesz hozzá szükség. Az egyikbe meleget (nem forrót!), a másikba hideget (azaz lényegében kéz meleget). A melegben 10 perc áztatás, majd a hidegben is ennyi, aztán vissza a meleg vízbe még pár percre. A hőmérséklet váltakozása segíti a vérkeringést, ami csökkenteni tudja a duzzadást.

Lábszag ellen

A kellemesen meleg vízzel töltött lavórba tegyünk citromszeleteket (vagy narancsot, lime-ot), 3 evőkanál szódabikarbónát, és 4 csepp bormenta olajat (+4 csepp teafa olajat esetleg) és ebben áztassuk a lábunkat fél órát. Elűzi a rossz szagokat és felfrissíti a lábakat.

A citromszeletek közvetlen a körömre dörzsölve segítenek eltüntetni a sárga foltokat is.

Nyugalomra vágyva

Itt a 10 eukaliptusz olaj a plusz, vagy levendula olaj, kamillatea filterek. Ezek segítenek oldani a stresszt, illatuk és hatásuk segít relaxálni.

Gyulladás, fájdalom kezelése

2 evőkanál keserűsó a lábfürdőbe téve néha csodákra képes. Ebben az esetben ne legyen több a lábfürdő 10-15 percnél és utána nagyon fontos a hidratálás, mert a só kiszárítja a bőrt!

Az elhalt bőr eltávolításáért

2 evőkanál szódabikarbóna a vízben segíthet eltávolítani a kiszáradt, elhalt bőrt 10-20 perc alatt, de nem mindenkinek! A szódabikarbóna irritálhatja és kiszáríthatja az érzékeny bőrűeknél, számukra ez nem javasolt!

Duzzadt boka, száraz bőr, gombák ellen

10 perc áztatás a hűvösebb, almacettel gazdagított lábfürdőben segíthet ezeken a problémákon. Az ecet illata ellen lehet beletenni valami illatosabb olajat is.

Ezek nagyon hasznosak tudnak lenni főként, ha utána megfelelő hidratálásról és esetleg masszázsról is gondoskodunk.

Viszont akik tüdőbetegségben, allergiában, cukorbetegségben, szívbetegségben, alacsony vérnyomásban és egyéb betegségekben szenvednek, konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt kipróbálnák bármelyik lábfürdőt!!!

Forrás: BrightSide