Vagy csak azok mondják, akik szeretnék, de nem merik meglépni?

Sokan néznek ferde szemmel azokra, akik az ötvenes, hatvanas, hetvenes éveikben döntenek úgy, hogy új életet kezdenek. Ezt akár egy új kapcsolat miatt lépik meg, akár amiatt, mert elegük van, könnyen lesznek a rosszalló megjegyzések céltáblái.

A mostanra ötvenes, hatvanas éveikben járó emberek jellemzően a húszas éveik eleje felé házasodtak meg. Akár a tomboló szerelem, akár egy kényszerhelyzet miatt kötötték össze az életüket, évtizedek távlatából már nem biztos, hogy jónak látják a választásukat. Ez a generáció nagy újrakezdő, hiszen át kellett élniük a rendszerváltást, a digitális forradalmat, miért pont a magánéletüket kellene annyiban hagyniuk, ha az nem jó?

Vannak, akik kötelességtudatból maradtak és úgy érzik, miután már kiszolgálták a családot, kirepültek a gyerekek a fészekből, ideje, hogy a saját igényeikkel foglalkozzanak. Beteljesítsék azokat a vágyaikat, amikről az évek során lemondtak, de talán most lehetőségük van megélni őket akár egyedül, akár egy új kapcsolatban.

Vannak, akiket a kihűlt házasságuk hajt új utakra. Hajdanán jó volt, egymás életének értelmei voltak, de ma már csak lakótársak. A megszokás az egyetlen, és a múlt, ami összeköti őket. Sokszor már nem is alszanak egy ágyban, sőt egy szobában sem, a szenvedély bejelentés nélkül távozott, már ki tudja, milyen régen. Így az újrakezdésben van esély, hogy újra megéljék a nőiességük és férfiasságuk sikerét.

Miért pont ilyenkor?

Sokan azért húzzák ilyen sokáig, mert nehéz döntés. Minél több ponton csatlakozik az életünk, annál nehezebb elválni. A közös gyerekek, vagyonmegosztás és hasonló dolgok, és persze egy kis félelem az újdonságtól. De egyszer eljön a pont, amikor az ember ráébred: most vagy soha! Mert az idő senki kedvéért nem áll meg, addig kell lépni, amíg tudunk lépni.

Akik elmulasztják és maradnak, beletörődnek abba a helyzetbe, amitől szenvednek. Ekkor a megszokás győz és félő, hogy egyszer az majd becsönget a megbánás is a meg nem tett dolgok miatt.

Az igazán szerencsések mégis leginkább azok, akiknek sikerült megtalálniuk azt az embert, akivel egy életen át tartó boldog házasságban élhetnek, és nem kell azon töprengeniük, hogy elváljanak-e vagy ne.