Gyógyhatás.

Az almaecet nem csupán a konyhában népszerű; természetes gyógyító hatása miatt sokan alkalmazzák betegségek megelőzésére. Antibakteriális hatással rendelkezik, ezért különböző kórokozók ellen alkalmazható. De mi teszi az almaecetet olyan különlegessé? Biztosan nem csak a béta-karotin, a B- és C-vitamin, a kálium, a vas és egyéb ásványi anyagok, hiszen ezek az almában is megtalálhatók.

Az, hogy miként és miért reagál az emberi test ennyire jól az almaecetre, még nem pontosan tisztázott. Lehet, hogy az ecetsav, de az is lehet, hogy egy enzim felelős a jótékony hatásért. Az viszont biztos, hogy érdemes kihasználnunk az almaecet pozitív hatásait!

Ráadásul nem is kell a boltba mennünk, mert otthon, házilag is tudunk almaecetet készíteni. A türelem mellett csak néhány hozzávalóra lesz szükségünk.

Készítsük elő a következőket:

  • alma
  • 2 evőkanál cukor minden 1 kg almára
  • víz
  • tiszta üveg/flakon
  • tiszta törlőruha

Az almaecet készítésénél nagyon tisztán kell dolgoznunk – mossuk ki a lehető legalaposabban az üveget, ne legyen benne semmiféle kórokozó. Ezután vágjuk kis darabokra az almát és a cukorral együtt tegyük egy edénybe. Öntsük fel vízzel úgy, hogy a cukrot és a gyümölcsöt is teljesen ellepje a folyadék. Takarjuk le az edényt egy tiszta törlőruhával, hogy megakadályozzuk a baktériumok bejutását.

Ezután rendszeresen kevernünk kell az almát, és ne ijedjünk meg, ha habot képez – ez az erjedési folyamat természetes része. Kevergessük egészen addig, amíg kb. másfél hét elteltével meg nem érezzük az ecet összetéveszthetetlen illatát. Ekkor öntsük át csak az ecetet egy másik, tiszta edénybe és ezt is fedjük le egy tiszta konyharuhával. Ettől kezdve 5 héten keresztül hagyjuk az ecetet nyugodtan erjedni, végül, ha elkészült, öntsük át egy üvegbe vagy flakonba.

Ha kedvet kaptunk az almaecet fogyasztásához, jó, ha tudjuk, milyen jó hatással bír a szervezetünkre!

Emésztés: az almaecet nem csak az emésztőnedvek termelődését serkenti, de a táplálék lebontásában is segít. Segíti a beleket abban, hogy több fontos táplálékot legyenek képesek felszívni.

Gyomorégés: az almapektin valóságos csodaszer, amikor gyomor- és bélproblémákról van szó. Ez az anyag az almaecetben is jelen van, és megnyugtatja az emésztőszerveket. Ezenkívül az almaecet segít a gyomor savasságát szabályozni, megakadályozza a görcsöket és a puffadást.

Vércukor: szabályozza a szénhidrátok lebontását, valamint fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését fokozott cukorbevitel mellett.

Fogyás: a fogyókúrázók szerint az almaecet teltségérzetet biztosít, ami elősegíti a kevesebb táplálékbevitelt. Emellett állítólag a zsír feldolgozásában, a zsírlerakódások csökkentésében is segíti a szervezetünket.