Hagyma, áfonya, sáfrányos szeklice.

Ma már egyszerűen, tablettákkal vagy porokkal letudhatjuk a tojásfestést, de nagyanyáink, dédnagyanyáink korában még nem léteztek készen kapható festékek, mégis elkészültek a gyönyörű barna, lila, zöld és mintás tojások. Ehhez természetes színezékeket, vagyis festőnövényeket használtak!

Nézz körbe a hűtőben, a kamrában!

Az eljárás egyáltalán nem bonyolult: össze kell gyűjtenünk a megfelelő növényeket, majd vízbe tenni őket, és az egészet felfőzni kb. fél órán keresztül. Amikor a lé már nem forró, akkor kell beletenni a tojásokat (hogy meg ne repedjen a héjuk).

Talán a legismertebb növényi technika a hagymalével színezés.

Ehhez jó sok hagymalevelet kell gyűjteni, azaz a vöröshagyma burokleveleit szedegesd le. A hagymaleveleket áztasd vízbe (annyiba, hogy a tojásokat ellepje), forrald fel az egészet min. fél órán keresztül. Minél sötétebb színt szeretnél, annál hosszabb ideig áztasd a leveleket. Szép, barnás árnyalatú tojásokat fogsz kapni. Barna színre fest a dió levele, kérge, zöld termése is.

Amennyiben zöld tojásra vágyunk, vágjunk apróra spenótot, és 1 liter vízben főzzük fel kb. 20 percig.

Friss, zsenge csalánlevelekkel is festhetünk, halványzöld színt kapunk, ami azonban napfényben könnyen kifakulhat. Próbálkozhatunk sárgarépa zöldjével, izsóppal, kerti rutával és páfránnyal is.

Sárga tojáshoz eperfalevelet, körömvirágot, szőlőlevelet, kamillavirágot, sárgarépát, cayenne-borsot, festőbuzér gyökerét vagy sáfrányos szeklice virágát használhatjuk.

Nagyon szép sárga színt ad a kurkuma is, ehhez két-három evőkanál őrölt kurkumát forraljunk fel bő vízben. Próbálkozhatunk a juhar levelével is, egy marék sárga vagy vörös levelet kell 1 liter vízzel felfőzni, majd jó 10 percig benne hagyni a tojásokat.

Aki rózsaszín tojást szeretne, az mályvát vagy céklát keressen.

Egy reszelt céklát egy liter vízben felfőzve, remekül használható festőlevet kapunk. Ha sokáig áztatjuk benn a tojást, egészen mélyvörössé válik. Ugyancsak vöröses tojásunk lesz, ha vöröskáposztát használunk a festés során. Az egyik módszer szerint apróra vágott káposztát felfőzve készíthetünk festőlevet, a másik ajánlás szerint a tojásokat be kell bugyolálni káposztalevélbe és 10 percig főzni. Ezután egy éjszakán át így hagyni őket állni. A végeredmény lilásrózsaszín tojás lesz.

A kék tojás titka az áfonyából vagy a feketeszederből készült lé.

A bodza bogyójával és a festőmályvával kékeslila, erősen színező festékanyagot kaphatunk. Áztassuk a bodzabogyókat vagy a festőmályvát egy napra enyhén ecetes vízbe, majd főzzük fel, és szűrjük, azután a tojásokat ebben a lében főzzük meg!

Különleges, fekete színt a vizes helyeken növő mézgás égerfa segítségével tudunk előállítani: kora tavasszal könnyű megismerni ragadós hajtásai és kicsípett csúcsú levelei alapján.

Az áltobozát és a kérgét is használhatjuk a festéshez. A festőanyaghoz a kérget úgy öntsük fel forró vízzel, hogy ellepje azt, majd két napig hagyjuk állni. Azután felfőzzük, vasgálicot adunk hozzá. Kevergetve főzzük tovább, majd szűrjük, és a még meleg lébe tegyük a tojásokat.

A régi nylonharisnyára most szükség lesz.

Aki mintás tojásra vágyik, az is használhat növényeket az izgalmas, szép tojások eléréséhez.

Ehhez egy régi nylonharisnyát vágjunk darabokra, a megmosott tojásokat tegyük bele (úgy, hogy megcsomózzuk a harisnyát), és tegyünk hozzá gyűjtött leveleket, szirmokat, szépen elrendezve. Gyönyörű mintát ad a petrezselyem, de használhatunk ibolyát, pitypanglevelet, érdekes formájú növényi részeket is. Szorosan fogjuk a harisnyában össze az egészet, hogy ne tudjanak elmozdulni a darabkák, és kössük meg a harisnyadarab másik felét is. Végül az egészet tehetjük festőlébe (ahol a levelek vannak, ott nem fog színeződni a tojásunk, így szép mintákat kapunk). Ha van kedvünk, a munka végén szalonnazsírral ki is fényesíthetjük a tojásokat.