Szirmok a fagylaltkehelyben.

Nem túlzás azt állítani, hogy a legnépszerűbb virágok között is dobogós helyet foglalnak el a rózsák. A vörös, sárga, fehér, rózsaszín mellett is számtalan színárnyalatban létező virágok nem csak a kertet díszíthetik, de készülhet belőlük finom lekvár, dzsem vagy akár szörp is. Utóbbi elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, meg is mutatjuk lépésről lépésre a módját. Fontos, hogy a szirmokat mindenképpen olyan helyről gyűjtsük, ahol nincs nagy forgalom, szennyezett levegő, és biztosan tudjuk, hogy növényvédő szereket sem használtak (a legjobb természetesen a saját kertünkből).

Így hangzik Nemecskó Julianna receptje:

Hozzávalók

  • 20 dkg rózsaszirom
  • 1 kg cukor
  • 1 liter víz
  • 2 citrom leve, a héját is beletehetjük, amennyiben biocitrom
  • 1 rúd vanília belekaparva

Elkészítés

Az összegyűjtött szirmokat tegyük a vízbe, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Főzzük, amíg a szirmok kifehérednek. Utána szűrjük a szörpöt forrón üvegekbe, és tegyük kihűlésig szárazdunsztba. Az elkészült szörpöket sötét helyen tárolhatjuk. Plusz ízt ad a teának, vagy fagyikehelyre locsolhatjuk, de természetesen szörpként is fogyaszthatjuk.

Forrás: hobbikert.hu