Kikötők, hajók, partépítés.

Páratlan, egyedülálló fényképeket sikerült közkinccsé tenni: a Közlekedési Múzeum szakemberei a Balatoni Hajózási Zrt.-vel kötött együttműködésnek köszönhetően dolgozzák fel a BAHART archívumát. A zömmel kikötőket, építkezéseket, partmenti munkálatokat bemutató, mérnöki-technikai jellegű képek így kutathatóvá is váltak. A korábban nem publikált fotók főleg a két háború közötti Balatonról adnak újfajta képet.

Fotó: kozlekedesimuzeum.hu

A BAHART Zrt. és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum idén kötött együttműködést a BAHART Siófokon őrzött archív anyagainak átadásáról és az abban szereplő fényképnegatívok digitalizálásáról, katalogizálásáról, kutathatóvá tételéről. A múzeumba került összesen kilenc doboznyi archívumi anyag legnagyobb része fénykép, azon belül is elsősorban fekete-fehér (üveg) fényképnegatív, kis részben diapozitív. Ezek döntően ezüst-nitrát üvegnegatívok, szerencsére kevés sérülés, karcolás érte őket. Az év elején átadott tekintélyes fotóanyagot a múzeum digitalizálási műhelye, muzeológusai, archívumi szakemberei több hónap alatt, aprólékos munkával dolgozták fel.

Fotó: kozlekedesimuzeum.hu

A fényképanyag döntő többségben 1930 és 1940 között a Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőségénél keletkezett, de a MAHART-os és BAHART-os időkben született tételek is szerepelnek a gyűjteményben. A korai képek szerzője valószínűleg Kaáli Nagy Dezső kultúrmérnök, aki a Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőségének alapítója és 1934-ig vezetője volt.

Fotó: kozlekedesimuzeum.hu

A gyűjtemény néhány darabját most a Közlekedési Múzeum honlapján, valamint közösségi média oldalain is meg lehet tekinteni.

Forrás: MTI