Az idén 150. születésnapját ünneplő Budapest minden hónapban megajándékozza egy lakóját.

Tizenkét születésnapi kívánság teljesül a tizenkét hónap alatt. Októberben egy igazán zöld születésnapi álom válhatott valóra, ami ráadásul egy lakóközösségért született.

A Mit kívánsz, Budapest? – sorozat októberi ünnepeltjeként Szabolcs azt kívánta, hogy VIII. kerületi társasházának kertjét közösen, a lakókkal együtt szépítsék meg. Mindezt azért, hogy a közösség is élvezhesse a szép zöld látványt, és napjaikat, hétvégéiket élhető környezetben tölthessék a gyerekek, az idősek és minden lakó. „Szeretném a lakóközösség kertjét szebbé varázsolni. A kertünket a közösség régóta szépítgeti, ami főleg a Covid alatt volt nagyon üdítő „munka”. Egy hozzáértő azonban biztosan még szebbé varázsolná, és pár fa a bolygónak is jót tenne.” – foglalta össze a kívánságát.

A Budapest Brand – Mit kívánsz, Budapest? – csapata szervezésében az ünnepi kerti munkálatokból Szabó Simon színész-műsorvezető, egyben a születésnap házigazdája is aktívan kivette részét, de Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze is az ünnepelttel és a lelkes segítőkkel együtt ültetett, miközben hasznos tanácsokkal is ellátta őket. A különböző virágok, cserjék és fák szakszerű ültetésén kívül ágat is daráltak és elkészült a rovarszálló is. A kert már meglévő fáit pedig egy faápoló vette szakszerű kezelésbe.

A kerttervezés teljes szakmai koncepcióját az Erdőt a kertbe csapata készítette el, az ő vezényletükkel valósult meg a közösségi kertszépítés. A csapat tagjai az erdők rendszerét költöztetik be a városi kertekbe, megbolondítva egy csöpp kertészettel. A Compocity pedig a házikomposzttal járult hozzá a közösségi kertészkedéshez; saját készítésű komposztot hoztak magukkal, ami nagyban segíti a növények fejlődését. Ezen kívül a munkálatok aktív részesei is voltak, hiszen az ültetéshez is a házikomposztot használták fel.

A nehéz, de annál vidámabb közös munka után természetesen a születésnapi torta és az önfeledt
ünneplés sem maradhatott el. Boldog szülinapot, Szabolcs!

A Budapest 150 emlékév összes programja megtalálható a 150.budapest.hu oldalon!