18 évesen indult el a nagyvilágba.

A világ Teréz anyaként ismerte, de 1910-ben Anjezë (Ágnes) Gonxhe Bojaxhiu néven született az észak-macedóniai Szkopjében. Édesapja albán építési vállalkozó, anyja háztartásbeli volt.  A szülők Koszovó déli részéről költöztek Szkopjébe és az albán többséggel ellentétben, a muszlim környezet dacára ‒ katolikus vallásúak voltak. A kislány 9 éves volt, amikor meghalt az apja, ettől kezdve az anya kézimunka-üzletükből tartotta fenn magát és három gyermekét. Az édesanya jelentős szerepet töltött be a Szent Szív egyházközségben, a szegények segítője és támogatója volt. Teréz anya emlékei szerint a mély hitből származó szeretet volt az, ami enyhített az apa elvesztésének fájdalmán, és segített összetartani a családot.

Ágnes 18 évesen határozta el, hogy Indiában szeretne missziós nővér lenni, és jelentkezett barátnőjével együtt az akkor ott szolgálatot teljesítő írországi angolkisasszonyokhoz.

1931-ben tette le a szerzetesi fogadalmát, ekkor vette fel a Teréz nevet. Missziós tevékenysége nyomán világhírűvé vált, 1979-ben Nobel-békedíjat kapott. 1997-ben hunyt el, halála után boldoggá, majd szentté avatták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MATTIA CAPELLETTO (@mattia_capelletto) által megosztott bejegyzés

Szkopje városvezetése mindenképp szeretett volna adózni Teréz anya emléke előtt, így 2009-ben megépítették az emlékházát. Az építkezés 2008-ban kezdődött a macedón kormány segítségével. A vezető építész, Vangel Božinovski szerette volna megjeleníteni annak a korszaknak a kulturális helyzetét, amelyben Teréz anya meglátta a napvilágot. Észak-Macedónia akkoriban az Oszmán Birodalom része volt, egy olyan terület, ahol a kultúrák találkoztak, ezért a tervező különféle stílusú részekkel gazdagította az épületet. Az emlékház nem az a hely, ahol Teréz anya született, hanem az, ahol felvette a kereszténységet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kristína (@krisstina.em) által megosztott bejegyzés

Az ablakok az oszmán építészet jegyeit hordják magukon, míg a kis kápolna az üvegelemekkel a tradicionális macedón kézművesség elemeit rejti. Az emlékházban múzeum, kápolna és amfiteátrum is helyet kapott. A kiállításon Teréz anya kézzel írt dokumentumait, személyes tárgyait és fotóit is megtekinthetjük.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alessandr🌎 (@viaggi.ar) által megosztott bejegyzés

Az emlékhely sok kritikát kapott, mondván, hogy Teréz anya egész életében a puritánságot hirdette és úgy is élt, ehhez képest túlságosan drága múzeumot kapott. Az épület tervezésénél többféle stílust kombináltak, ami nem igazán utal Teréz anya aszkéta, egyszerű életére.