Hidegsokk.

A Raynaud-betegség egy viszonylag gyakori betegség, az emberek 5-8%-át érinti. Az ujjakba hideg vagy stressz hatására kevés vér jut, emiatt ideiglenesen fehérré, kékké válhatnak.

Leírója, Auguste Gabriel Maurice Raynaud orvos a róla elnevezett betegséget 1862-ben jelentette először doktori tézisében. A szervezet túlzott reakciója általában 15 percig tart, de akár órákig is megfigyelhetjük az ujjak elszíneződését.

Hideg hatására a test azzal védekezik, hogy lelassítja a vérkeringést, így őrizve a hőt. A legtávolabbi területekre, az ujjak végébe már nem jut elegendő vér, a kis artériák összeszűkülnek. A kéz (ritkán a láb) ujjai mindkét oldalon, szimmetrikusan, fájdalmasan elfehérednek, elsápadnak. Ezt követően az ujjakban az érgörcs enyhülése után ismét megindul a véráramlás, ekkor az ujjak lilás színűek lesznek. Végül megszűnik a fájdalom, és az ujjak kipirulnak, vörössé válnak. A rohamokhoz rendszerint társul még a kéz zsibbadása, bedagadása, “idegen, furcsa érzése” is.

A betegség általában nem okoz nehézségeket, de a kezek érzékenysége miatt érdemes kesztyűt viselni még a kisebb munkáknál is (pl. kertészkedés), a kezeket zsíros krémmel ápolni. A nagyon érzékeny pácienseknél akár még a légkondicionáló vagy a hideg felület érintése is kiválthatja a Raynaud-betegség tüneteit.

A Raynaud- betegség mellett létezik a Raynaud-szindróma is, amely nem azonos vele!

A Raynaud-szindrómában ugyanezek a tünetek figyelhetőek meg, de nem szimmetrikusan, mind a két kéz összes ujján, hanem aszimmetrikusan, általában csak az egyik kéz 1-2 ujján lépnek fel. A Raynaud-szindróma a Raynaud-kórtól eltérően nem önálló betegség, hanem a háttérben valamilyen más kórkép van jelen, amely mindenképpen kivizsgálást és kezelést igényel.

Kiemelt kép: Niklas D/Wikimedia Commons