Élő nyelv.

Az Antarktisz lenyűgöző, ám olyan hideg és zord területe a Földünknek, ahol nem alakult ki állandó emberi letelepedés. A távoli kontinens azonban nem lakatlan, számos elszórtan található kutatóállomás tarkítja.

Az ott ideiglenesen állomásozó szakemberek és kisegítő személyzet akár hónapokat is izoláltan tölt, messze az otthontól, korlátozott kapcsolattartási lehetőségekkel. A munkatársak rendkívül jól ismerik egymást, szinte laboratóriumi körülmények között élnek, elválasztva a világtól, számtalan kutatáshoz kiindulópontot jelenthet ez a sajátos helyzet.

Egy csapat nyelvész a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetemről az akcentusok fejlődését tanulmányozta.

Feltételezték, majd később adatokkal igazolták, hogy a izolált kutatók csapata egy különleges, antarktiszi akcentust kezdett fejleszteni.

Az Antarktiszon dolgozók egy része ugyanis előre rögzítette a beszédét, mielőtt a küldetésére indult volna. az Adelaide-sziget Rothera kutatóállomásán dolgozók tudományos tevékenységeket folytattak, 26 héten át végtelen sötétségben és fagyos hőmérsékleten éltek, ugyanakkor nagyon közel kerültek egymáshoz. A tagok más-más országokból érkeztek, de a kommunikációhoz az angol nyelvet használták. A beszédükbe sok szleng keveredett, pl. ‘dingle day’-nek nevezték a napos, kék éggel virító napokat, ‘gonk’-nak pedig azt, amikor aludni tértek.

Miközben dolgoztak és játszottak, minden héten felvették maguknak a magánhangzós szavakat. Ezeket a jegyzeteket kapták meg a müncheni kutatók, akik elemezték az eredményeket. Néhány hónap nem olyan hosszú idő, így csak nagyon kis eltéréseket tapasztaltak. Az akcentusváltozás az antarktiszi beszélők számára nem volt érzékelhető, de a számítógépek észlelni tudták azokat. Mások beszédének hallgatása befolyásolja a kiejtésünket és magyarázatot ad arra, hogy nagyobb idő elteltével miként keletkezhetnek nagyobb eltérések.

A nem anyanyelvi szinten angolul beszélőknél a kiejtésben volt eltolódás megfigyelhető.

A tanulmány leírt egy esetet, amikor egy német nő angolja jobban kezdett anyanyelvi akcentus felé mozdulni. Az elemzés kivételes belátási lehetőséget nyújt a nyelv örökké fejlődő világába, amit kulturális változások és migráció is befolyásol. Például az 1980 as években a kutatók felfigyeltek a londoni angol multikulturális fejlődésére, ami azután vált jelentőssé, hogy egy nagyobb csapat jamaikai bevándorló érkezett Londonba és azzal a kultúra, például a zenei világ is új behatásokat kapott.