Hullámok.

Megható felvétel tarol az interneten, amelyen egy Isabel nevű lány a nemrég Alzheimer-kórral diagnosztizált édesapjával beszélget. A lány az új tetoválását mutatja meg apjának, abban a reményben, hogy nem csak közös pillanatra emlékezteti majd, de az apát saját magára is.

„Csináltattam egy tetoválást, igazából neked” – mondja Isabel a videón. A lány elárulja, hogy az iskolában tervezte meg a mintát néhány hónappal ezelőtt és reméli, hogy hamarosan az anyja is elkészíti ennek mását. Isabel minden kis részlet jelentését elmagyarázza az apukájának, aki láthatóan nem tudja, mit szimbolizál a rajz.

Az ’52’ az apa születési évére, az 1952-re utal. A két hullám pedig őket jelképezi: apát és lányát.

Az Apa nem rakja össze, hogy a hullámok mit jelképeznek, de a lány elmondja, hogy arra az időszakra utal, amikor megtanította neki a vitorlázás alapjait. „Azóta ez a kedvenc emlékem veled” – vallja be Isabel. Megosztja, hogy azért varratta a karjára, mert így sosem fog elhalványulni ez a közös kapocs és abban bízik, hogy az Apa is mindig emlékezni fog rá, minden egyes nap, amikor ránéz.

Az édesapa reakcióján látszik, hogy mélyen megérintette a lány, könnyekig hatódik. Alig tudja megköszönni az ajándékot, elcsuklik a hangja.

A videó nem véletlenül szólított meg milliókat. Főként azok szóltak hozzá, akik hasonló szituációban élnek. Amennyire aranyos ez a pillanat, annyira kegyetlen is: emlékeztet arra, hogy az Alzheimer nem pusztán a betegnek, de a családjának is mennyire nehéz. A família hirtelen új helyzetben találja magát, hiába próbál megtenni mindent a szeretett családtagért, sokszor már csak a közös emlékekbe tudnak kapaszkodni.

@isabel.no.uh #endalz ♬ original sound – ISABEL

A kiemelt kép illusztráció.