Szüret létráról.

Oklahoma államban új Guinness rekord készülődik: egy nyugdíjas asszony a világ legmagasabbra nőtt okra növényét mérte a kertjében. A hobbikertész egyébként nem túl rutinos a kertművelésben, bár nagy örömmel fogott neki a veteményes készítésének.

Linda Compton állítása szerint szokásos magokat használt, amikor elültette az okra növényt. Sem speciális tápot, sem kemikáliát nem alkalmazott a növényeken.

Szerinte az okrái egyszerűen szeretik a helyi földet, a sok vizet és van egy furcsa szokásuk is: rajonganak a zenéért. Legalábbis az asszony szerint, aki rendszeres muzsikál a zöldeknek, elsősorban keresztény zenéket és Brenda Lee slágereit.

Az okranövény már több, mint 4 méter magas és még mindig nő, pedig Linda már csak létrán állva tud a tetejéről szüretelni. Mivel az eddigi rekorder csak valamivel volt magasabb, mint 3 méter, a nő azt reméli, hogy a Guiness bizottság hitelesíti a világcsúcsot.

Az okra, amit bámiának is neveznek, a mályvafélék családjának tagja. Virágja fehér, sárga vagy piros és csupán egyetlen napig virít. Meleg-, fény- és vízigényes növény, a zöldszínű, paprika formájú terméseket július közepétől szedhetjük. Afrikában egytálétel, leves is készül belőle, de sütve, párolva is fogyasztható.