Dobos és csokis.

Az angol gasztroportál, a TasteAtlas a világ legjobb cukászdáit és azok ikonikus desszertjeit rangsorolva elkészítette 150-es toplistáját, amelybe két budapesti vendéglátóhely is bekerült. A 14. helyet a Daubner cukrászda, a 32-et pedig a New York kávéház szerezte meg.

Az 1901-ben alapított budai cukrászda, a Daubner a dobostortájával került az élmezőnybe.

A lap indoklása szerint a népszerű cukrászda a széles édességválasztékával szerzett hírnevet. A Dobos tortát a külföldiek számára úgy mutatják be, mint egy többrétegű finomságot, vékony piskótával és csokoládés vajaskrémmel, valamint ropogós karamellás bevonattal a tetején. Dobos József kreációját a Daubnerben tradicionális recept szerint készítik.

Az 1894-ben alapított New York Kávéházról kiemelik, hogy a világ egyik legszebb, ha nem a legszebb kávéháza.

Az írók, művészek, értelmiségiek fellegváraként is ismert hely valamikor a város kulturális életének egyik fontos központja volt. A csokitortájukat gazdagon csokis piskóta és finom ganache alkotja, díszes aranylevél díszíti.

A listán még olyan világhírű desszertek kaptak helyet, mint az amerikai sajttorta, a portugál pastel de belém, a török baklava, a francia macaron vagy az olasz cannoli. Remek helyeket ajánlanak, ahol biztosan nem fogunk mellé a kóstolással!