Házhoz viszik akár biciklivel is!

Ahogy minden évben, úgy most is ott lesz a legtöbb családban a karácsonyfa a lakásban. Ilyenkor jó, ha van egy erős férfikéz, aki befarag, behelyez és felállít, de nem mindenhol akad segítség. Van, ahol egyedül kell megbirkózni a nem is olyan könnyű feladattal.

Fenyőfa egy kattintással

Természetesen mindenki szeretné a zöld fenyő illatát élvezni, a színes díszekben vagy natúr mézesekben gyönyörködni, a szaloncukrokból csenni. Manapság már arra is lehetőségünk van, hogy megrendeljük a fát online és házhozszállítást kérjünk: valljuk be, ez jóval kényelmesebb, mint a piacról, árudából hazacipelni a fenyőt. Sőt, már az is létező szolgáltatás, amelynek keretében teljes díszbe öltözött fát tudunk rendelni – idősek vagy mozgásukban korlátozottak esetében akár ez is működhet!

Az interneten keresgélve számos elérhetőséget találunk, ahonnan fenyőt rendelhetünk. Mi két oldalt ajánlunk a figyelmetekbe:

A Zala megyei ültetvényeken csak azokat a fákat vágják ki, amelyekre jelentkező akad, a többiek addig is tisztítják a levegőt, nem a kukában végzik: www.fenyofa.com

Igazán környezetbarát megoldás, hogy Budapesten biciklivel szállítják házhoz a kért fát: www.kantaa.hu/karacsony

Ne az égőkön spóroljunk!

Minden évben muszáj elmondani, hogy csak megbízható, bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező égősorokat, fényfüzéreket vásároljunk! Lehet, hogy olcsónak tűnnek a piacokon, egyes üzletekben forgalmazott áruk, ám óriási károkat okozhatnak – nem éri meg kockáztatni. Ha szűkös a keretünk, inkább vegyünk néhány lángmentes mécsest – ezek is szép hangulatot varázsolnak, és a biztonságra is ügyelünk.

A karácsonyfát mindenképpen stabilan faragjuk vagy faragtassuk be. A feldőlő karácsonyfa ránk eshet, és a legkevesebb az, hogy eltörnek rajta a díszek. Ennél nagyobb baj lesz, ha netán egy égő gyertyába zuhan, mert szinte azonnal lángra kap. El lehet képzelni, hogy milyen gyorsan terjed ezesetben tovább a tűz a lakásban.

Amennyiben valódi gyertyákat teszünk a fára, tartsuk be az alábbi szabályokat:

  • mindig az ágak külső részére csíptessük őket
  • a belógó, rálógó ágakat vágjuk le
  • használjunk tűzálló gyertyatartót
  • ne engedjük, hogy a gyertyák teljesen leégjenek
  • vagy vegyünk önmagukat eloltó gyertyákat
  • ügyeljünk rá, hogy a karácsonyi díszek ne lógjanak hozzájuk túl közel
  • legyen mindig víz a közelben, egy esetleges tűz eloltásához
  • helyezzünk üzembe füstérzékelőket
  • mindig fújjuk el őket, ha nem tartózkodunk a szobában!

Stabil fa, ami nem dől ránk

Annak érdekében, hogy a fa stabilan álljon, a legjobb egy többszörösen rögzített tartót használni. A tartó legyen egyben víztartály is: így nem csak hosszabb ideig marad friss a fa, de nehezebben is borul fel a súly miatt és nem is tud annyira kiszáradni – márpedig tudjuk, hogy a legkönnyebben a száraz ágak gyulladnak meg.

Fontos, hogy a fa körül elegendő levegő maradjon, ne szorítsuk be. Távolítsuk el a bútorokat a közeléből, és ha valamire nincs szükség, ideiglenesen, az ünnepek idejére ki is vihetjük a szobából. Jó, ha körbe tudjuk járni, ülni a fát. A függönyöket is húzzuk arrébb, kössük el, ne lógjanak a növényre, mert könnyen elsodorhatják.

Ahol kisgyerekek vagy háziállatok vannak, különös gondossággal kell a fát felállítani. Ajánlatos pluszban rögzíteni pl. kikötéssel, hogy véletlenül se tudják felborítani. Jó megoldás lehet a fa elkerítése is ráccsal, korláttal, ha megoldható.

Célszerű a fát minél később megvenni (vagy az erkélyen, teraszon tárolni) és az ünnepek elmúltával minél hamarabb lebontani, ezzel is csökkentve a tűzveszélyt.