Más ez a hús.

Aki olyan szerencsés, hogy saját haszonállatot nevel, vagy valahonnan házi húshoz jut, az biztosan tudja, hogy mennyivel finomabb, egészségesebb, minőségibb, mint a szupermarketekben csomagoltan kapható, tömegtermelésből származó étel. Sajnos nem mindenki tud disznót, baromfit tartani, viszont nekik is van lehetőségük saját állatot nevelni.

Egy Szamos partján fekvő település, Cégénydányád rendhagyó ötlettel állt elő: a minőségi hús nagyköveteiként felnevelik nekünk a kinézett malacot, sőt fel is dolgozzák azt.

A ’Legyen malacod!’ program keretében mi magunk választhatjuk ki a nekünk tetsző állatot.

A röfit aztán online kamera segítségével szemmel tarthatjuk, ellenőrizhetjük, gondoskodhatunk a kiengedéséről, beleszólhatunk a mindennapjaiba.

A cégénydányádiak pedig hízó korig gondoskodnak a nevelésről, kizárólag helyi termelők takarmányain nevelve az állatokat. Biztosítják megfelelő tisztaságú helyszínt, az etetést, az itatást és az állatorvosi díjakat. Nem beszélve arról, hogy a rendszer segítségével megélhetést biztosítunk több helyi lakosnak.

A neveltetési lejárta után két lehetőség közül választhatunk. Elszállíthatjuk a felnevelt hízót, vagy feldolgozzák nekünk tradicionális falusi környezetben, a családdal, barátokkal rendezvény keretein belül. Több hónapra elég lesz a hús, egy budapesti nagycsalád 4 heti konyhapénzéből.

További információ: legyenmalacod.cegenydanyad.hu

A kiemelt kép illusztráció.