Joggal vádolják?

Virginia Hanley 2007 óta él az angliai Minster in Sheppey-ben. Egy napon, amikor kinézett az ablakon, sokkoló látvány tárult elé: egy csapat munkás épp arra készült, hogy kivágjon egy 61 éves fűzfát a szomszédos telken. Kiderült, hogy a fát 4 órán belül el akarják távolítani, így az idős asszony úgy döntött, egy perc vesztegetnivalója sincs, rögtön megkezdi a tiltakozását.

Megragadta a botját, kerített egy széket és a 70 éves asszony letelepedett a fa elé. Virginia évtizedekkel ezelőtt szenvedett balesetet, aminek következtében idegrendszeri problémával él és nehezen mozog. A mozgásában korlátozott nő azonban fittyet hányt erre, a hideg ellen pedig egy takaróval vértezte fel magát.

Eközben a munkások tehetetlenek voltak, mivel nem tudtak nekikezdeni a fakivágásnak, viszont az idejük pénzbe került, így elmentek, azonban 15 perc múlva visszatértek. Később kiderült, hogy az önkormányzat rendelte el a favágást, mert a fűz zavarta a szomszédos ingatlant, miután a biztosítótársaság a fát okolta amiatt, hogy a ház és a veranda megsüllyedt.

Azonban Virginia ugyanezt a jelenséget tapasztalja és amikor a szakértők nála végeztek vizsgálatokat, azt mondták, hogy a gondot nem a fűzfa okozza.

Hanley szomszédja viszont, aki 25 éve él ott, mást állít. Elmondása szerint a biztosítótársaság az ő előkertjét is felásatta és a fűzfát okolják a süllyedésért. Szerinte a növény egy önkormányzati tulajdonú telken áll, így az idős asszonynak nincs joga ellehetetleníteni a munkálatokat és a fa alatt üldögélve tiltakozni.

Virginiának köszönhetően az idős fűzfa azonban még mindig a helyén áll.

A nő arról mesélt, hogy a fák teszik széppé, élhetővé a környéket. A fák alapvető fontosságúak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezek a matuzsálemek 1962 óta ott állnak.

Az önkormányzat azonban különféle vizsgálatok után továbbra is úgy véli, hogy a fát el kell távolítani, de állítólag pótolják majd, amint a munkálatok befejeződtek. Virginia azonban nem adja fel és azt mondja akkor is alatta fog ülni, ha ki akarják vágni.