Székely finomságok.

Aki Erdélybe látogat, szinte biztosan útba ejti a nagy székely író, Tamási Áron szülőházát és sírját. Tamási Áron (Tamási János néven) 1897. szeptember 19-én vagy 20-án látta meg a napvilágot Farkaslakán.

Sokgyermekes, szegény székely földművescsaládba született. Kilencéves korában pisztollyal ellőtte a bal hüvelykujját, ezért a szülők úgy határoztak, hogy taníttatni fogják, mert nem lesz képes elvégezni a gazdasági munkát.

Jogi tanulmányokat folytatott, banktisztviselőként dolgozott. 1923-ban kiment az Amerikai Egyesült Államokba, de 1926-ban hazatelepült Kolozsvárra. 1944-ben feleségével együtt Budapestre költözött.

A székely népballadák, népdalok és népi mókák ihlették az első novelláit. Fő műve az Ábel-trilógia, amelyben saját életéből vett párhuzamokat is megörökítette.

A Kossuth-díjas író emlékét és örökségét ma is ápolják. Idén például az író születésének 124. évfordulójára igazi különlegességgel készültek: október 3-ig Tamási Áron és írótársai ételeiből is lehet rendelni az egyik helyi vendéglőben. A Kotyogó étteremben megkóstolhatjuk a falu nagy szülöttjének kedvenc ételeit: a tárkonyos berbécstokány puliszkával, a lucskos káposztát és a csigarétes.

Az emlékezetápolás legfőbb helyszíne a Tamási Áron Szülőház a Nagy utca 237. sz. alatti házban, amelyben öccse és édesanyja lakott. Ezt 1972-ben, majd 2002-ben renoválták és egyik szobáját az író életére vonatkozó relikviákkal rendezték be. A lakásbelsőt az egykori szülőház bútoraiból állították össze, de őrzik az író bölcsőjét, diákkori ágyát is.

Tamási Áron 1966. május 26-án hunyt el, kívánságára Farkaslakán temették el. Sírkövén ez a felirat olvasható:

„Törzsében székely volt, fia Hunniának
Hűséges szolgája bomlott századának.”

Forrás: szekelyhon.ro, kiemelt kép: Fortepan/adományozó: Hunyady József, képszám: 106743