Amennyit a közösségi média hozzátett az életünkhöz, annyi veszélyt is rejthet magában.

Régen elképzelhetetlen volt, hogy egy ötvenes férfi csak úgy, hihetően ki tudja magát adni egy huszonéves nőnek. Manapság azonban a fejlődő technika segítségével már ez is csak pár kattintás.

A különféle alkalmazások lehetőségeivel szinte teljesen meg lehet változtatni az arcot,  varázsolható kutyafül, szakáll, de akár még nemet is lehet váltani a fotókon. Ezt a lehetőséget aknázta ki egy japán férfi, aki szórakozásból jó beállításokkal, filterekkel csinált magából egy csinos, fiatal nőt, és a képet meg is osztotta a közösségi médiában.

Instagram/zaitaku_iyada

Nem egyedi eset, amit ez a férfi csinál, viszont ő legalább felvállalja a szenvedélyét, bevallja, hogy “50 év körüli bácsi vagyok, aki általában otthon dolgozik, és a FaceApp rabja, vagyis azzal átalakított szelfiket töltök fel.”. Volt, aki csak évek múlva vallotta be az eredeti személyazonosságát, sőt, olyanok is akadtak szép számmal, akik sose, és csak személyes találkozáskor buktak le.

Talán nem kell magyarázni, hogy miért és mennyire veszélyes tud ez lenni. Sokan hasonló módszerrel próbálnak naiv áldozatokat becserkészni. Az ártatlan bohóckodással nincsen semmi baj, de körültekintően járjunk el, ha idegenekkel ismerkedünk a neten!

Az igazán szemfülesek az apró részletekből is megláthatják, hogy egy mesterséges intelligencia alkotta arccal van dolguk:

Instagram/zaitaku_iyada

De általában nehéz meglátni, mert elég kifinomult szűrők vannak már a tökéletes portré megalkotására.

Instagram/zaitaku_iyada

Az Instagramon zaitaku_iyada néven megjelenő ‘lány’ több mint 13 ezer követővel rendelkezik, akik előszeretettel nézegetik az alkotásait. Furcsa hobbi, de egyre népszerűbb, amivel nincs is baj, amíg nem árt vele senkinek.

Instagram/zaitaku_iyada

Forrás: OddityCentral