Nincs megállás!

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a szeniorok esetében minden megtett 500 lépés csökkenti a szívproblémák kockázatát. Azok, akiknek 4500 lépés is megvan, 77%-kal csökkentik a szív és érrendszeri problémák, például az infarktus vagy a stroke kockázatát azokkal szemben, akik naponta kevesebbet lépnek mint 2000. Előbbieknek 3,5%-a,míg utóbbiaknak 11,5%-a szenvedett valamilyen szív- és érrendszeri esetet egy 3,5 éves vizsgálat alatt.

A lépések a fizikai aktivitás mérésének egyszerű módját jelentik. A több napi lépés pedig összefüggést mutatott a szív- és érrendszeri betegségekhez kötődő esetek kisebb kockázatával az idősebbeknél.

A tanulmányok többsége a középkorúakra fókuszál, akiket arra ösztönöznek, hogy naponta 10 ezer lépést tegyenek. Az időseknél azonban ez már komoly kihívást jelenthet, mégis fontos lenne őket is ösztönözni a mozgásra, elérhetőbb célok kitűzésével.

A 15700 résztvevő felnőtt adatai eredetileg egy másik, folyamatban lévő tanulmányból származtak. Ebből 452 olyan, 78 évnél idősebb adatait elemezték, akik a csípőjüknél lépésszámlálót hordtak és az eszközöket legalább 3 napig, napi min. 10 órán át viselték. Átlagos lépésszámként kb. 3500-at mértek. A következő 3,5 év alatt a résztvevők 7,5%-a tapasztalt szív- és érrendszeri gondot, például koszorúér problémákat, stroke-ot vagy szívelégtelenséget.

A kutatókat is meglepte, hogy minden további kb. 400 méter, vagyis 500 lépés milyen jelentősen előnyös hatással bír a szív egészségére.

Kisebb célok kitűzésével is sokat tehetünk a szívünkért. Ahogy a kutatók összegezték: „Ha már elmúltál 70, akkor azzal kezdd, hogy naponta 500 lépéssel többet teszel meg.