Testnek, léleknek felüdülés.

A hobbik minden korban fontosak, idősödve talán még inkább azok: segítenek jól, kiegyensúlyozottan, aktívan megélni az éveket. Az egyik legnépszerűbb időskori szabadidős tevékenység a kertészkedés.

Azonban maga a kor és az azzal járó testi tünetek, esetenként betegségek (például ízületi nyavalyák) nehezebbé teszik a hobbi megélését. Pedig a kertészkedés a tökéletes tevékenység, hogy fizikailag is formában legyünk és a szellemi egészségünkhöz is hozzájárul.

A kertészkedés előnyei többek közt:

Jobb szellemi egészség. A kerti munka erőfeszítést követel és segít abban, hogy tudjunk egy dologra fókuszálni, aktívan tartja az agyunkat. Jobb lesz a kedvünk, a hangulatunk, az elménk pedig élesebb. Felelősséggel tartozunk a növényeinkért, locsolni, gazolni kell. Sikerélményt jelent a szüret, a virágzás, ha szépen fejlődnek a kedvenceik.
A visszatérő munkák ritmusa segít a mindennapokban, feltölt, kikapcsol. A növények közt eltöltött idő pihentet, megnyugtat.

A kertészkedés olyan, mint egy kíméletes torna. Jót tesz az izmainknak, és a szívünk egészségének, 65 év felettieknek nagyszerű erősítő gyakorlat. Ebben a korban ugyanis az izmokat már hetente kétszer kellene erősíteni. A kerti ténykedés segít megelőzni a korral összefüggő betegségek megjelenését, így például a daganatét vagy a cukorbetegségét. A gazolás, trágyázás, metszés, locsolás mindenféle izmunkat megmozgatja! A hajolgatás, forgás, guggolás rendesen átmozgat.

Mindig körültekintéssel, óvatosan, biztonságosan dolgozzunk a kertben! Ne rohanjunk, ne kapkodjunk, lassabban is végezhetjük a munkálatokat, különösen, ha még kezdők vagyunk.

A kertészkedés előtt végezzünk könnyű nyújtó-átmozgató gyakorlatokat, hogy elkerüljük az izomsérülés veszélyét. Alakítsuk át biztonságossá, kényelmessé a kertet, ha szükséges. Használjunk kisszéket, sámlit, térdelőpadot, védjük, óvjuk ízületeinket.